Špirić: U Banjaluci razgovarati o sudbini Srpske

Izvor: Cafe.ba, 12.Jun.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špirić: U Banjaluci razgovarati o sudbini Srpske

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić istakao je da je posebno opasno postalo to što je Savez za promjene, na čelu sa SDS-om, premjestio centar odlučivanja o Republici Srpskoj u Sarajevo, "po nalogu međunarodne zajednice i po volji lidera SDA Bakira Izetbegovića".

Podsjetivši da je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas najduže u institucijama vlasti BiH od bilo kojeg srpskog, bošnjačkog i hrvatskog predstavnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Špirić je istakao da dobro zna kako su tekli ti procesi od Dejtona do danas, te da je saradnja opozicije i vlasti nekad bila puno bolja.

"Banjaluka je bila centar gdje se raspravljalo o sudbini Republike Srpske", istakao je Špirić i dodao da ga najviše brine način na koji lider SDS-a Mladen Bosić govori o Vladi i institucijama Srpske jer je "protkan mržnjom i izdajom".

Napominjući da ne dijeli ljude prema stranačkoj pripadnosti, Špirić je rekao da ima i kvalitetnih ljudi u SDS-u koji negoduju jer smatraju da u zajedničkim institucijama u BiH treba da postoji blizak odnos vlasti i opozicije, a da mjesto gdje treba razgovarati jeste Banjaluka.

"Ne moraju oni voljeti predsjednika Srpske Milorada Dodika, niti moraju sa njim kumovati, ali treba da shvate da kada dođe do promjene vlasti taj koncept treba da ostane", rekao je Špirić.

On smatra da Bosić pokušava da Banjaluku pretvori u regionalni centar, a ne u centar Republike Srpske, te da je sličan cilj naveden i u deklaraciji SDA, koja predviđa da BiH bude sastavljena od regija.

Komentarišući Bosićevu izjavu da Vlada Srpske pokušava izvući dodatna sredstva od BiH, Špirić je upitao "Pa od koga drugog?", i istakao da je sposobnost Vlade upravo da što više novca obezbijedi za razvojne projekte.

On je istakao da bez SNSD-a nema blokiranja procesa koji su mimo interesa Republike Srpske, te da su ostale grupe ušle u vlast radi fotelja i ne mogu ništa da zaštite.

"Bosić mi nije ranije ličio na ovakvog čovjeka. Snažna promjena se desila, a šta je uticalo na to, on će najbolje objasniti", kaže Špirić.

Prema njegovim riječima, SNSD je dozvolio da se u ime Srba formira manjinski savjet ministara u Savjetu ministara, iako imaju veći broj poslanika od Saveza za promjene.

"Naredni period pokazaće koliko oni mogu da pomognu, a koliko da odmognu narodu", smatra Špirić.

On je napomenuo da je Savjet ministara BiH usvojio ekonomsko-reformsku agendu, koju je napisala kancelarija Evropske komiisje u Sarajevu, na zatvorenoj sjednici, bez uvažavanja primjedbi koje je Vlada Republike Srpske poslala na prednacrt ovog dokumenta.

"Zato je Vlada Srpske s pravom reagovala, a naknadno reagovanje EU, koje je podržalo primjedbe Republike Srpske, dokaz je da Unija ne želi da doživi poraz u BiH", rekao je Špirić.

On smatra da treba vratiti dijalog unutar BiH, te da komunikacija mora biti na relaciji Vlada Srpske i Vlada Federacije, jer se ova agenda uglavnom odnosi na te nivoe vlasti.

"Stoga, treba tačno definisati da se vidi šta, prema Ustavu, pripada Savjetu ministara", naveo je Špirić.

On kaže da ga raduje da je Kancelarija Evropske komisije shvatila da je pogriješila, te da je trebalo da se usredsredi na opravdane primjedbe Srpske.

Špirić je naveo da ne zna šta će u vezi sa tim uraditi Savjet ministara BiH i predsjedavajući, jer su "oni taj dokument usvojili kao definitivan".

"To je isprazna priča koja u BiH traje već 20 godina, sve je manifestaciono i bez suštine", istakao je Špirić.

On smatra da u BiH nema napretka dok se ne napusti koncept po kome vlast BiH više radi sa Kancelarijom Evropske komisije protiv Srpske, nego što radi da se usaglasi sa njom.

Prema njegovim riječima, nelogično je da kada se usvaja ekonomska agenda u ime Srba ne prisustvuje ni ministar spoljne trgovine, ni ministar spoljnih poslova, već ministar bezbjednosti, jer to nije oblast za koju je nadležan.

"Bude li se tako štitio srpski nacionalni interes, bojim se da smo na lošem putu... Svaki neoprez i neprisustvo može nas dovesti u situaciju da negodujemo bespotrebno, te da se teret odgovornost za evropski put bez razloga prebacuje na Banjaluku", smatra Špirić.

   

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.