Sindikalci i poslodavci na ratnoj nozi zbog zakona o radu

Izvor: Cafe.ba, 03.Dec.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikalci i poslodavci na ratnoj nozi zbog zakona o radu

BANJALUKA - Saga o radnoj verziji novog zakona o radu dobila je još jedan nastavak. Poslije više sastanaka i prijedloga sa svih strana danas je došlo do najtežih optužbi između Unije poslodavaca s jedne, te Saveza sindikata Republike Srpske s druge strane.

Iz Unije su pljuštale optužbe kako sindikalci prave najveću štetu RS, kako se radi o "budžetlijama" sa ionako visokim platama, koji samo hoće još više i to na račun običnog radnika, poljoprivrednika i drugih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba <<

Na drugoj strani im nisu ostali dužni pa su rekli kako se radi o ljudima koji samo za doprinose duguju preko 700.000 KM, koji ne plaćaju radnike ili ih drže na minimalcu, i da fizički napadaju svoje zaposlenike.

"Savez sindikata se bori za sebe i svoje ionako velike plate, niko od njih ne pita kako je radniku u privredi koji ispašta svaki put kad Vlada povuče sredstva da bi se njima nešto isplatilo. S ovakvim ponašanjem oni su najveća šteta u ovoj državi", rekao je Saša Trivić, potpredsjednik Unije poslodavaca RS, koji kao razlog zašto sindikati ne žele da prihvate novi zakon navodi sebične lične interese sindikalaca.

"Država je digla porez na doprinos da bi upravo njima, budžetlijama, isplatila sve i na taj način uzela od običnog radnika", rekao je Trivić.

Sindikalci, opet, imaju dijametralno suprotnu priču.

"Činjenica je da kod nas morališu oni koji na to nemaju apsolutno nikakvo pravo. Oni koji ne uplaćuju doprinose radnicima govore da mi rušimo RS. To je toliko zlonamjerno, nisko i jadno. Njima odgovara da prihvatimo novi zakon jer je štetan za radnike, a dobar za njih. Oni žele da ozakone sve ono što danas ne poštuju", kazala je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS, i dodala da poslodavci hoće da stvore rezervat jeftine radne snage u RS.

"To je činjenica, isto kao što je činjenica da se radnici drže na minimalcu, da rade po 12 sati, da im je godišnji uskraćen", istakla je Odžakovićeva i dodala da su svoje prijedloge i rješenja poslali nadležnima.

"Sad smo ih i pozvali na sastanak te se nadamo da ćemo doći do pravog rješenja, a na ovakav zakon ne pristajemo. Zašto je ministar Savanović rekao da zakon mora biti donesen - to on zna. Da li su za novu tranšu kredita zalog radnička prava? Ako je tako, onda stvarno nemam više šta reći", istakla je ona.

Milenko Savanović, ministar rada RS, još jednom je ponovio kako zakon o radu mora biti donesen, te kako je BiH jedina koja nije donijela novi.

"Sve zemlje u okruženju su donijele nove zakone o radu i prilagodile zakonskoj regulativi Evropske unije. Radi se o reformskom zakonu. Svaki put kad pričamo sa međunarodnim institucijama oni nas pitaju šta je sa zakonom o radu i to nas konstantno koči, pogotovo kad se radi o finansijama. Na zakonu se intenzivno radi i on će biti donesen", kazao je Savanović i dodao da Savez sindikata nije dovoljno sarađivao.

"Savez je isključivo htio da se postojeći zakon renovira, ali Poslovnik Narodne skupštine to ne dozvoljava. Sa njima, nažalost, nemamo dijalog jer bi kroz sastanke sigurno puno lakše uspjeli doći do rješenja", rekao je on i dodao da su sa poslodavcima uspjeli da ostvare dijalog.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.