SZO : Vakcina protiv zike za 18 mjeseci

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO : Vakcina protiv zike za 18 mjeseci

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će biti potrebno 18 mjeseci za obavljanje kliničkih testova vakcine protiv virusa zika na ljudima.

Pomoćnik generalnog direktora SZO za zdravstvene sisteme i inovacije Mari-Pol Kini rekla je da postoje dva kandidata za vakcinu koja bi mogla da se nađu u proizvodnji.

Jednu je napravio američki Nacionalni institut za zdravlje, a drugu kompanija "Barat bajotek" iz Indije.

Kinijeva je rekla da će u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << nekoliko sedmica ljekari moći da ustanove vezu između zike i dva poremećaja - mikrocefalije kod beba i Žilijan-Barovog sindroma kod odraslih.

"Bićemo sigurni za nekoliko sedmica, ali je veza između zike i Žilijan-Barovog sindroma veoma vjerovatna", rekla je Kinijeva.

Žilijen-Barov sindrom je neurološki poremećaj u kojem imunološki sistem napada sopstvena tkiva perifernog nervnog sistema.

Simptomi bolesti su slabost u mišićima, otežano disanje, promjena krvnog pritiska i pulsa, gubitak osjećaja za promjenu temperature, a može nastati i paraliza.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Uskoro će biti otkrivena veza između zike i oboljenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2016

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje da će veza između virusa zike i dva neurološka oboljenja - mikrocefalije kod beba i Gijen-Bareovog sindroma kod odraslih osoba, biti poznata tokom narednih sedmica, izjavila je danas pomoćnica generalnog direktora za zdravstvene sisteme i inovacije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.