SDP neće podržati prijedlog zakona o Ustavnom sud BiH

Izvor: Cafe.ba, 09.Dec.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDP neće podržati prijedlog zakona o Ustavnom sud BiH

SARAJEVO - Klub poslanka SDP-a neće podržati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kakav predlažu pojedine stranke iz RS-a, javlja novinar "Nezavisnih".

„Predložio sam i dostavio u  parlamentarnu proceduru i zaključke koje Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH treba da usvoji povodom ove teme.  U tim zaključcima, između ostalog stoji, da je Ustavni sud BiH, nezavisni čuvar ustava i institucionalni garant ljudskih prava i ostalih sloboda u BiH“, rekao je Denis >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Bećirović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na  konferenciji za medije u Sarajevu.

Naglasio je da će ovi zaključci biti predloženi na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH da se uvrste u dnevni red sjednice i da se o njima izjasne poslanici.

Dodao je da se u zaključcima takođe predlaže konstatacija da je osporavanje i nepoštivanje odredaba Ustava BiH o Ustavu BiH nedopustiv politički čin koji nema nikakvo pravno utemeljenje.

„Jedan od zaključaka i njega posebno želim istaći jeste da u slučaju da dođe do eskalacije unilaterarnih antiustavih poteza iz RS prema ustavno-pravnom poretku, a naročito do nastavka entitetskih antidejtonskih referendumskih aktivnostima o državnim pitanjima, koja se ne tiču jednog entiteta, već cijele države, da u tom slučaju  pozovemo i nadležne organe vlasti u BiH, a posebno  nadležne organe međunarodne zajuednice i visokog predstanvika, da obavijeste generalnog sekretara UN-a i svjedoke Dejtonskog sporazuma, a to su EU, SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Ruska Federacija, da je  ovaj entitet jednostrano  povrijedio Dejtonski mirovni sporazum i aneks 4, te da su organi ovog entiteta unilaterarno odustlai u tom slučaju od  sporazuma i od ankesa 4“, rekao je Bećirović, te dodao da su konačni tumači Dejtonskog sporazuma Visoki predstavnik i  Ustanvi sud BiH.

Dodao je da bez toga ne bi bio potpisan Dejtonski sporazum, i da ovo što se radi je udar na mirovni sporazum.

On je rekao da su  i poslanici u Parlametnu Bih i cjelookupna javnost svjedoci antiustanvog djelovanja  Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i pojedinih stranaka u ovom entitetu.

„Postavljen je ultimatum i državnim poslanicima je rečeno da moraju u roku od 120 dana usvojtii  Zakon o  Ustanvom sudu BiH. Kao državni poslanik  iz SDP-a želim jasno reći da ne prihvatam ovaj ultimatum iz RS-a i želim vrlo jasno reći da je država BiH jača od bilo kojeg kreatora ovakvog ultimatuma, Niko u ovoj zemlji nema pravo da  ucjenjuje državu BiH i da joj postavlja ultimatume“, rekao je Bećirović, te pozvao Visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu da „napokon zaustve ovakve referendumske ucijene koje dolaze iz RS-a.

Naglasio je da takve ucjene počinju ugrožavati, ne samo ustavni poredak, već i mirovni proces u  BiH.

Tvrdi  kako je očigledno da neki imaju namjere da Ustavni sud BiH pretvore u novi politički organ koji će procijenjivati na bazi političkih argumenata i politički kriterija, a ne na bazi pravne argumentacije.

„Stoga i ovaj prijedlog o Ustavnom sudu koji će biti predložen od nekih stranaka iz RS-a smatram da je  njegova suština da se uništi nezavisnost, profesionalizam i nepristrasnost Ustavnog suda BiH“, rekao je Bećirović.

Govoreći o 9. januaru - Danu Republike Srpske, Bećirović je rekao da je on neustavan, i da on ima vezu s pokušajem stvaranja Velike Srbije na teritoriju BiH.

„Kad to kažem imam i dokumente za to i koji to potvrđuju“, rekao je Bećirović.

Dodao je da su strane sudiej dio Dejtonskom mirovnog sporazuma i dio Aneksa 4, te da oni pomažu i objektiviziraju odluke Ustavnog suda BiH.

Naglasio je da je to ustavno pitanje, a ne zakonsko, te da bez ustavnih promijena nije moguće razgovarati o tome.

O najavama iz Republike Srpske da će bojkotovati rad institucija BiH, Bećirović kaže da to ne bi bio kraj BiH, nego kraj one administaritvno terirotijalne jedinice koja je unilaterarno napustila BiH.

„Nije ovo 92 godina i nema više  JNA koja bi nekome dijelila tenkove, avione i topove da razbijaju Bih. Ovo je potpuno drugačiji kontekst, potpuno drugačiji omjer snaga i zato bi želio poručiti da se niko ne igra sa razbijanjem BiH, da se ne igra sa državom BiH“, rekao je Bećirović.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Novaković: Na narednoj sjednici prijedlog zakona o Ustavnom sudu

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2015

SARAEJVO - Momčilo Novaković, član Radne grupe koja radi na Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH rekao je da će Prijedlog o Zakonu o Ustavnom sudu biti na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH koja bi trebala biti do kraja godine...Komentarišući izjave koje stižu iz bošnjačkih partija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.