Romi najugroženija grupacija u BiH

Izvor: Cafe.ba, 19.Mar.2015, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi najugroženija grupacija u BiH

Šef Misije OEBS u BiH DŽonatan Mur rekao je danas da Romi predstavljaju najugroženiju grupaciju u BiH u socijalnom, ekonomskom i političkom smislu, te naglasio da svi nivoi vlasti moraju raditi za dobrobit svih građana.

"Sasvim je primjereno naglašavati presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić-Finci`. Kao što znamo, postojeća ustavna struktura ne dozvoljava osobama koje pripadaju kategoriji `ostalih` da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << skupštine BiH. Time se obavezno treba pozabaviti", istakao je Mur uoči 10. Regionalnog sastanka OEBS kontakt osoba za pitanje Roma koji se održava u Sarajevu.

Nepominjući da se još dosta posla mora uraditi, Mur je rekao novinarima da je uvjeren da će svi građani BiH imati koristi od odluka koje se tiču poboljšanja statusa Roma i osiguranja zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava.

On je potvrdio nastavak podrške romskoj zajednici i jačanju kapaciteta ključnih domaćih tijela, kao što je institucija Ombudsmana, u borbi protiv diskriminacije ove najmnogobrojnije nacionalne manjine u BiH.

Predstavnik Udruženja omladinska romska inicijativa "Budi mi prijatelj" iz Visokog Aldijana Dedić istakla je veoma zabrinjavajući podatak da je između 95 i 99 odsto romske populacije u BiH nezaposleno.

"Romi se susreću i sa diskriminacijom po pitanju obrazovanja. Posebno su Romkinje izložene višestrukoj diskriminaciji, prvo jer su žene, a potom i zbog njihovog statusa i nacionalne pripadnosti", rekla je Dedićeva.

Prema njenim riječima, mladi Romi trenutno ne vide nikakvu perspektivu, iako su usvajanjem Akcionih planova za rješavanje problema Roma, učinjeni mnogi napori.

"Smatramo da ti akcioni planovi nisu donijeli željene rezultate. Kao pomak možemo vidjeti povećan broj Roma koji se obrazuju u srednjim školama, a trenutno imamo i 50 studenata. Međutim, nemamo priliku da pokažemo školovane Rome, jer pomaka u zapošljavanju nema", istakla je Dedićeva.

Analizom Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma za 2013. godinu utvrđeno je da su države članice OEBS-a, uključujući BiH, mnogo pažnje posvetile pitanjima stambenog zbrinjavanja, zdravstva, obrazovanja, ali ne i djelovanju Roma u političkom i javnom životu.

Viši savjetnik za pitanje Roma i Sinta Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ iz Varšave Mirjam Karoli smatra da bi uklanjanje ustavnih barijera u BiH omogućilo efikasno političko učešće romske populacije.

Karoli je rekla da države članice OEBS-a treba da promovišu mlade i žene da bi oni promovisali pitanja integracija unutar svojih zajednica.

"Na terenu smo vidjeli da su znatni napori učinjeni po pitanju stambenog zbrinjavanja, ali i da treba više učiniti u međusektorskom pristupu koji bi uključivao obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvo", rekla je Karoli novinarima.

Ona je istakla da ima dovoljno prostora da se radi i na poboljšanju međuetničkih odnosa koji vode održivoj integraciji.

Poboljšanje životnih uslova Roma i stvaranje mogućnosti za njihov potpun pristup socio-ekonomskom i političkom životu u državama jugoistočne Evrope, fokus je današnjeg 10. regionalnog sastanka OEBS kontakt osoba za pitanje Roma.

Sastanku OEBS kontakt osoba za pitanje Roma iz Srbije, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, prethodio je sastanak romskih aktivista iz BiH i predstavnika OEBS-a i ODIHR-a, koji su organizovali ovaj susret.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.