Radojičić: Parlament u novembru, Vlada u decembru

Izvor: Cafe.ba, 03.Nov.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radojičić: Parlament u novembru, Vlada u decembru

Potpredsjednik SNSD, Igor Radojičić ocijenio je da je "prema trenutnoj situaciji" malo vjerovatno da će on biti budući predsjednik Vlade RS.

Radojičić je istakao da će se o personalnim rješenjima o tome ko će biti predsjednik Vlade, dogovarati unutar partije i koalicionih partnera. On je istakao da bi Parlament Srpske mogao biti konstituisan oko 25. novembra, a nakon toga i Vijeće naroda. Radojičić smatra da je realno da bi Vlada Srpske mogla da bude formirana do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << decembra.

- Ekonomska pitanja moraju da budu prioritet buduće vlade, ko god da je bude formirao - istakao je Radojičić.

On je naglasio da se tokom ovog mjeseca moraju kreirati ekonomska politika i budžet za iduću godinu.

- Cijela ova godina prošla je u nekim drugim poslovima, majske poplave su stavile u fokus jednu stvar, poslije toga su došli izbori, tako da više od pola godine nije rađeno u redovnim okolnostima i u zakonodavstvu nisu donošene odluke koje je trebalo donositi - rekao je Radojičić.

On smatra da bi Republika Srpska mogla imati novu Vladu do kraja decembra i to "u najboljoj varijanti", a Narodna skupština Srpske mogla biti konstituisana do 25. novembra, a da se potom mora konstituisati Vijeće naroda. On je za "Pres Republika Srpska" rekao, da su u formiranju vlasti sve opcije otvorene, jer svako razgovara sa svakim, dodajući da se će sutra vidjeti u kojoj su fazi pregovori aktuelnih koalicionih partnera.

- Mi cijenima da imamo 42 glasa u skupštini, ali niko ne brani koalicionim partnerima da razgovaraju sa drugom stranom. Socijalisti trenutno igraju igru koju je u Srbiji igrao Ivica Dačić, vidjećemo kako će to sve da se završi - dodao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, socijalisti su /nakon razgovora ove partije sa SDS-om/ trenutno dali nadu i "nahranili opoziciju" koja je i po rezultatima izbora ostala u opoziciji.

Radojičić je istakao da je stav SNSD prema koaliciji "Domovina" isti i prije i poslije izbora i da se ne vidi mogućnost da se sa ovom kolaicijom programski saglase.

Odgovarajući na pitanje da li ima šanse za eventualnu saradnju SNSD i SDS, on je rekao da bi jedina matematički stabilna koalicija bila SNSD-SDS, ali da je nemoguća u ovom političkom trenutku.

- Mislim da uopšte neće biti nikakvih razgovora /između SNSD-a i SDS-a/ dok se na drugoj strani ne desi neka personalna promjena koja bi mogla da znači most ka stvaranju nekakve komunikacije i saradnje. Bez uspostavljanja te komunikacije cijela Republika Srpska će imati probleme - rekao je Radojičić.

On kaže da je vrh SNSD-a djelimično zadovoljan rezultatima izbora, jer je ova stranka dobila funkciju predsjednika Srpske i pobijedile su njene kandidatske liste za Narodnu skupštinu i parlament BiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.