Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2016, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo karikaturist Oto Reisinger

Karikaturist Oto Reisinger umro je u srijedu u 89. godini, objavila je Hrvatska radiotelevizija.

Reisinger je bio diplomirani arhitekt, a svoje je prve karikature objavio još kao srednjoškolac u tjedniku "Šilo" 1942. godine.

Karikature je crtao za Studentski list i Kerempuh do 1950., a tada je prešao u dnevni list Vjesnik, u kojem je svakodnevicu britko komentirao kroz glavne likove Peru, Klaru i Štefeka.

Karikature je objavljivao i izvan Hrvatske, u njemačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Quicku, nizozemskoj Panorami i švicarskom Nebelspalteru.

Nagrađen je Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo 1984. godine.

Reisinger je dobitnik i brojnih drugih festivalskih nagrada. O broju njegovih radova može se samo nagađati - navodno ih je više od 70.000.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Preminuo Oto Reisinger

Izvor: SEEcult.org, 06.Apr.2016

Hrvatski karikaturista Oto Reisinger preminuo je u 89. godini, prenela je HRT...Reisinger je prve karikature objavio još kao srednjoškolac u nedeljniku “Šilo” 1942. godine...Diplomirao je arhitekturu posle Drugog svetskog rata, ali je nastavio da se bavi arhitekturom...Crtao je karikature za “Studentski...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.