Pravilnicima do ušteda na dva javna univerziteta

Izvor: Cafe.ba, 26.Avg.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravilnicima do ušteda na dva javna univerziteta

Pravilnik o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta u Republici Srpskoj trebalo bi da budu doneseni u toku naredne sedmice, a najkasnije do početka akademske godine.

Na danas održanom sastanku rukovodstava univiverziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom konstatovano je da će ovi pravilnici omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << značajne uštede na dva javana univerziteta, te manje izdvajanja iz Budžeta Republike Srpske za njihovo funkcionisanje.

Mutabdžija je rekao da se donošenjem ovih pravilnika jača prostor visokog obrazovanja u Republici Srpskoj i stvaraju pretpostavke za razmjenu profesora i studenata.

"Jasno je da će početak nove akademske godine biti obilježen normativnim radom, jer smo danas dobili i saglasnost za formiranje komisija za izradu strategija visokog obrazovanja u Srpskoj do 2020. godine i kreiranje timova za izradu normativnog okvira za nesmetano funkcionisanje dva javna univerziteta", rekao je Mutabdžija novinarima nakon sastanka.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da su univerziteti svjesni da finansiranje njihovog rada ne može biti samo budžetsko, te da se moraju praviti i dodatne uštede.

"Da bi racionalnije trošili novac, a investirali u razvoj postoji potreba za donošenja dva pravilnika", rekao je Stanić i dodao da je na sastanku bilo riječi o pripremama za početak nove akademske godine.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da trenutno postoji dokument koji nikada nije objavljen prema kojem se finansira visoko obrazovanje, zbog čega pod hitno mora biti usvojen pravilnik o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova.

"U današnjoj diskusiji smo dokazali da će zahtjevi prema budžetu biti manji, jer postoji niz postupaka koje možemo učiniti da bismo smanjili troškove", rekao je Grujić.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Pravilnicima do ušteda na dva javna univerziteta

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Avg.2014

BANJALUKA - Pravilnik o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova i pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji dva javna univerziteta u Republici Srpskoj trebalo bi da budu doneseni u toku naredne sedmice, a najkasnije do početka akademske godine...Na danas...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.