Povećan broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj

Izvor: Cafe.ba, 14.Apr.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj

BANJALUKA - Na putevima u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodnu godinu došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom sa 21 na 29, a broj stradalih je povećan sa 22 na 35, izjavio je danas Jasmin Komić, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, nakon sjednice Savjeta.

On je naglasio da je najveći uzrok saobraćajnih nesreća sa poginulim osobama neprilagođena brzina, koja je krivac za 55,17 posto nezgoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << a najveći broj nezgoda se desio na području Banjaluke, Doboja i Zvornika.

Inače, kada su u pitanju saobraćajne nezgode njihov najčešći uzrok je neprilagođena brzina 28,8 posto, radnja vozilima u saobraćaju 25 posto, nepropisno odstojanje deset posto, prvenstvo prolaza 12 posto, naveo je Komić.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske istakao je da je za prva tri mjeseca ove godine stanje u bezbjednosti saobraćaja pogoršano u odnosu na prethodnu godinu.

“Najveće povećanje kod broja poginulih su vozači, suvozači i putnici u vozilima. To ukazuje na nedovoljno korištenje pojasa, a problem je i brzina”, kazao je Radović.

On je naglasio da je potrebno identifikovati opasna mjesta, a za prva tri mjeseca ove godine to su bili pravci Rudanka-Doboj, Klašnice-Nova Topola, Klašnice-Prnjavor, Ivanjska-Lamovita.

“Nismo uspjeli riješiti održivo finasiranje bezbjednosti saobraćaja i očekujemo da Narodna skupština RS pri razmatranju Zakona o obaveznom osiguranju podrži prijedlog da se jedan odsto od polise obaveznog osiguranja izdvaja za fond za bezbjednost saobraćaja”, istakao je Radović.

On je naglasio da će novine donijeti i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH kojim je previđeno uvođenje probnih vozačkih dozvola, te veće kazne za vožnju u alkoholisanom stanju.

Inače kada je u pitanju Strategija za bezbjednost saobraćaja u periodu od 2011. do 2014. godine smanjen je broj poginulih za 19,7 posto, naglasio je Komić, navodeći da će Savjet i u budućnosti inicirati mjere za bezbjedniji saobraćaj.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Neprilagođena brzina gasi živote

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2015

BANJALUKA - Na putevima u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodnu godinu došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom sa 21 na 29, a broj stradalih je povećan sa 22 na 35, izjavio je danas Jasmin Komić, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.