Podignuta optužnica protiv Rajka Kušića

Izvor: Cafe.ba, 12.Nov.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Rajka Kušića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske Rajka Kušića, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad bošnjačkim civilima u Rogatici i okolini.

S obzirom da se Kušić nalazi na teritoriji Srbije za njim je raspisana međunarodna potjernica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kušića optužnica tereti da je komandovao i lično učestvovao u napadima na civilno bošnjačko >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << stanovništvo, u okviru kojih su zatvorene žene i djevojke silovane i seksualno zlostavljane, a imovina bošnjačkog stanovništva i ustanove namijenjene vjerskim potrebama uništene.

On je optužen da je koordinisao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području opštine Rogatica u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo, odnosno više hiljada lica bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno van teritorije Republike Srpske.

Kušić optužnica tereti za ubistva više od stotinu žrtava sa područja Rogatice, kao i ubistvo pedesetak žrtava na lokalitetu jame Paklenik.

U optužnici se predlaže saslušanje 216 svjedoka Tužilaštva i stručnih vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal od 352 dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.