Parlamentarci OEBS o migrantskoj krizi, objavljen izveštaj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2016, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarci OEBS o migrantskoj krizi, objavljen izveštaj

Poslanici iz 57 zemalja učesnica OEBS-a raspravljali su danas o migrantskoj krizi i načinima ojačavanja kolektivnog odgovora, a objavljen je i specijalni izveštaj sa konkretnim predlozima, uključujući razvijanje mera za bolje funkcionisanje mehanizma ponovnog naseljavanja.

Tokom debate na završnoj sednici zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a danas su govorile desetine parlamentaraca iz zemalja u koje izbeglice i migranti pristižu, kroz koje prolaze i koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << im krajnje odredište, a obratio se i evropski komesar za humanitarnu pomoć i rukovođenje krizom Hristos Stilijanides, saopštio je OEBS.

Istakavši da kriza stavlja na probu jedinstvo i principe Evrope, on je poručio da je odgovornost svih ogromna, te da "nijedna zemlja niti akter ne može da odgovori na razmere i kompleksnosti izazova".

"Moramo da radimo svi zajedno. To je jedini izbor koji imamo, i izbor koji smo već napravili. Moramo da ga poštujemo", rekao je Stilijanides.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilka Kanerva je rekao da će "sveobuhvatno, efikasno i održivo rešenje krize proisteći samo iz kolektivnog traganja, volje i akcije" i da "OEBS može i mora da učini više".

Parlamentarci su raspravljali o podeli tereta, uzrocima krize, opasnostima rasparčanog pristupa, primeni kvota, finansiranju zemalja iz kojih migranti potiču i u koje stižu, integraciji migranata, Dablinskim propisima, trgovini ljudima, ljudskim pravima izbeglica i migranata.

Razgovarali su i o predlozima sadržanim u najnovijem specijalnom izveštaju o krizi, koji je pripremilo rukovodstvo Komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Postoji zabrinjavajuća tendencija da se izbeglice učine žrtvenim jarčevima, da se zatvaraju granice i reaguje sa strahom. Neopravdano povezivanje izbeglica sa terorizmom veoma zabrinjava, kao i rastuće odbijanje da se zaštite oni koji beže od nasilja", rekla je predsedavajuća Komiteta Izabel Santos, koja je predstavila izveštaj.

U izveštaju se OEBS-u preporučuje da uspostavi koordinaciju na visokom nivou kako bi ojačao svoj rad po pitanju migranata i izbeglica, misiju na terenu za migracije, da poboljša saradnju sa mediteranskim partnerima i poveća razmene najbolje prakse na parlamentarnom nivou.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Parlamentarci OEBS o migrantskoj krizi

Izvor: Akter, 26.Feb.2016

Poslanici iz 57 zemalja učesnica OEBS-a raspravljali su danas o migrantskoj krizi i načinima ojačavanja kolektivnog odgovora.., a objavljen je i specijalni izveštaj sa konkretnim predlozima, uključujući razvijanje mera za bolje funkcionisanje mehanizma ponovnog naseljavanja...Tokom debate na završnoj...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.