Izvor: Nezavisne Novine, 17.Avg.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament BiH prekršio zakon koji je izglasao

SARAJEVO - Imenovanjem Dragana Vrankića, dugogodišnjeg visokog zvaničnika HDZ-a, za glavnog državnog revizora u novembru prošle godine, parlament BiH grubo je prekšio zakon koji je sam izglasao još prije deset godina, odnosno u januaru 2006.

U članu 3. Zakona o reviziji institucija BiH jasno je navedeno kako je Ured za reviziju nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi s bilo kojom političkom strankom. Imenovanje Vrankića je aktuelizirano nakon posljednjih izvještaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njegovog revizorskog tima, koji nijednoj instituciji nije dao "jedinicu" za poslovanje.

Svi koji su imali bilo kakvog dodira s politikom znaju da je Vrankić prije imenovanja bio dugogodišnji bliski saradnik Dragana Čovića, lidera HDZ-a, te da je kao zvaničnik ove stranke obnašao mnoge odgovorne ministarske i guvernerske funkcije, koje su po pravilu imale dodir s novcem.

I ne samo to. Vrankić je godinama dovođen u vezu s mnogobrojnim aferama (slučajevi "Modno", "Založba kralja Tomislava", "Energopetrol - INA-MOL"...), ali je na kraju ipak imenovan za "čuvara državnog novca".

Rezultate ovog imenovanja gledamo upravo ovih dana, nakon što je Vrankićev revizorski tim objelodanio da od 74 revidirane državne institucije u 2015, dakle u godini koja je obilovala korupcijskim aferama, niti jedna nema negativno mišljenje o poslovanju.

Prema mišljenju Almira Terzića, političkog analitičara, ovaj izvještaj jasno pokazuje da je politika preuzela kontrolu ne samo nad svim finansijskim tokovima u zemlji, već i u sistemu nadzora.

"Iluzorno je govoriti o nezavisnoj i samostalnoj instituciji revizora, posebno u situaciji kada imamo opomene sa svih strana da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, a da pri tom nemamo niti jedan negativan revizorski izvještaj", naglašava Terzić.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i član Kolegija Doma naroda parlamenta BiH, slaže se s konstatacijom da je Ured za reviziju institucija BiH iznimno značajan organ u državi, te da ljudi koji ga vode moraju da budu čisti i bez mrlja iz prošlosti.

"Međutim, to nije izolovan slučaj, toga ima i u drugim organima, i zato je ova država tu gdje jeste, stoji u mjestu. Gospodin Vrankić je bio prijedlog HDZ-a, a uzročno-posljedična veza je takva da vi ni na koji način ne možete uticati na prijedlog vaših političkih partnera", kaže Softić.

Na pitanje da li je iko reagirao zbog činjenice da je parlament prekršio Zakon o reviziji, Softić odgovara konstatacijom kako je zakon tako postavljen da u trenutku imenovanja zvaničnik može podnijeti ostavku na funkcije u stranci.

"To su situacije kada ne postoje formalne zapreke imenovanju", zaključuje on.

Željeli smo da čujemo stav samog Vrakića, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Činjenica je da su Vrankić i njegov tim 2015, godinu koja je obilovala aferama i skandalima, u najkraćem ocijenili prolaznom, gotovo dobrom.

Istom tom parlamentu BiH koji ga je imenovao, i koji je time prekršio zakon, Vrankićev ured je dodijelio pozitivno mišljenje, iako su mediji u više navrata brujali o korupciji među klupama zakonodavne vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Parlament BiH prekršio zakon koji je izglasao

Izvor: Cafe.ba, 17.Avg.2016

- Imenovanjem Dragana Vrankića, dugogodišnjeg visokog zvaničnika HDZ-a, za glavnog državnog revizora u novembru prošle godine, parlament BiH grubo je prekšio zakon koji je sam izglasao još prije deset godina, odnosno u januaru 2006.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.