Otvoriti mogućnost za ulaganje kineskih investitora

Izvor: Cafe.ba, 03.Sep.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoriti mogućnost za ulaganje kineskih investitora

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija naglasio je u razgovoru sa visokim funkcionerom Komunističke partije Kine Liu Junšanom u Pekingu važnost definisanja projekata od regionalnog značaja koji će otvoriti mogućnost kineskim investitorima za ulaganja u infrastrukturne, energetske i druge projekte u BiH i regionu.

On je naveo da su programi kineske Vlade za investiranje u regionu, kao i program EU za podršku strateškim regionalnim projektima u BiH i >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << regionu komplementarni, te da im je cilj privlačenje investicija, te ekonomski, pa tako i politički, stabilizovati region i približiti ga EU, kao strateškom spoljnopolitičkom cilju BiH.

Lagumdžija je ponovo istakao i važnost programa kineske Vlade za inicijalno ulaganje 10 milijardi evra u 16 zemalja srednje i istočne Evrope, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je održao seriju sastanaka i razgovora o reformama i razvojnim programima od zajedničkog interesa sa čelnicima finansijskih institucija, Ministarstva inostranih poslova Kine, Narodne političke konsultativne konferencije, Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Instituta za makroekonomska istraživanja.

Radnu posjetu Kini Lagumdžija je okončao učešćem u radu konferencije koja se pod nazivom "Partija i svjetski dijalog 2014" od 3. do 5. septembra održava u Pekingu, u organizaciji Centra za savremene studije Kine i Fondacije za mir i razvoj.

Na plenarnom otvaranju konferencije, govoreći o temi "Nove reforme", Lagumdžija je govorio i o mogućim efektima kineskih reformi na Evropu, a posebno na zapadni Balkan, te naglasio da bi, povećanjem potražnje kineskih potrošača za evropskim i proizvodima sa Balkana, te reforme imale direktnu korist i za ovaj dio svijeta.

On je naveo da jedna od šansi koju zemlje Balkana ne smiju propustiti, kada je riječ o Kini, jeste program od početnih 10 milijardi evra koji je kineska Vlada namijenila investicionim projektima u zemljama srednje i istočne Evrope.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.