Otvoreno republičko takmičenje Misli mine

Izvor: Cafe.ba, 24.Dec.2014, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno republičko takmičenje Misli mine

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović otvorio je republičko takmičenje učenika osnovnih škola iz Programa upozoravanja na opasnost od mina pod nazivom "Misli mine 2014", koje se danas održava u Istočnom Sarajevu.

U završnoj manifestaciji učestvuje devet ekipa pobjednika sa regionalnih takmičenja o ovoj temi.

To su učenici osnovnih škola "Branko Ćopić" iz Krupe na Uni, "Sveti Sava" iz Kotor Varoši, "Petar Kočić" iz Mrkonjić >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Grada, "Donji Žabar" iz Donjeg Žabara, "Sveti Sava" iz Zvornika, "Jovan Dučić" iz Istočne Ilidže, "Sveti Sava" iz Foče i "Sveti Sava" iz LJubinja.

Mihajlović je pred početak takmičenja rekao novinarima da je ovo jedan od najbitniji programa Crvenog krsta, budući da se na ovaj način širi svijest o postojanju opasnosti od mina.

"Poslije rata od mina u Republici Srpskoj poginulo je ili na drugi način nastradalo oko 6.000 ljudi. I danas je oko petine teritorije zagađeno minama i narednih 50 godina moramo o tome misliti i čistiti teren. Najvažnije je da djeca, ali i odrasli, znaju šta su mine i eksplozivna sredstva, kako bi sačuvali svoje, ali i tuđe živote", rekao je Mihajlović.

Koordinator za program upozoravanja na opasnost od mina u Crvenom krstu Republike Srpske Snježana Kovač istakla je veliku zainteresovanost i motivisanost djece za učešće u takmičenju.

"Do sada su sve ekipe pokazale izuzetno dobro znanje u ovoj oblasti. Vrlo dobro se pripremaju, a na takmičenjima nekada prevagne i njihova vještina jer imamo interesantne zadatke, slagalice i anagrame, koje nose poruku upozoravanja na opasnost od mina", izjavila je Kovačeva.

Direktor osnovne škole "Sveti Sava" iz Foče Jelena Čančo, koja je dovela pobjedničku ekipu regionalnog takmičenja, navela je da sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta imaju odličnu saradnju, te da veliku pažnju poklanjaju uključivanju djece ranog uzrasta u aktivnosti Crvenog krsta.

"Iako djeca imaju puno aktivnosti, dosta su zainteresovani i za ovu oblast. Mi se trudimo da se što više upoznaju o radu Crvenog krsta, tako da nemamo problema sa zainteresovanošću. Naprotiv, teško izaberemo djecu koja će učestvovati na takmičenjima", izjavila je Čančo.

Današnjem republičkom takmičenju prethodila su školska, opštinska/gradska i regionalna takmičenja.

Pobjednička ekipa za pokazano najbolje znanje i uspjeh iz ove oblasti biće nagrađena desetodnevnim ljetovanjem u Kumboru. Sponzor ove nagrade je Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske.

Za drugoplasiranu ekipu predviđene su pojedinačne nagrade - fotoaparati, a za trećeplasiranu - muzičke slušalice.

Školama, svim učesnicima i instruktorima biće dodijeljene zahvalnice za učešće, a pobjedničkim ekipama pehari i medalje.

Pobjednik republičkog takmičenja učestvovaće zajedno sa predstavnicima Crvenog krsta/križa Federacije BiH i Brčko distrikta na takmičenju koje će biti organizovano na nivou Crvenog krsta/križa BiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.