Nuhanović pred holandskim sudom po žalbi za Srebrenicu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Nov.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuhanović pred holandskim sudom po žalbi za Srebrenicu

Hasan Nuhanović, bivši prevodilac UN-a u Srebrenici 1995. u četvrtak će biti saslušan u holandskom sudu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira holandskog bataljona u tom gradu. Saslušanje je zakazano po Nuhanovićevoj i žalbi porodice Rize Mustafića na odluku tužilaštva da ne procesuira bivše oficire holandskog bataljona. Podsjećamo, presudom Vrhovnog suda Holandije prošle godine, država Holandija je proglašena krivom što je porodica Hasana Nuhanovića ubijena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << zbog pogrešne odluke pripadnika holandskog bataljona da njegovog oca i brata iz baze u Potočarima preda Vojsci Republike Srpske.

Nuhanović: Još dok je 2010. u toku bio proces protiv države Holandije, gdje se radilo o građanskoj parnici, ja sam tužio državu Holandiju, a uporedo sa tim, dok još nije ni bila donesena ta presuda, pokrenuli smo porodica Mustafić i ja krivične prijave protiv tri oficira holandskog bataljona za krivičnu odgovornost. Nakon podnošenja naših prijava, nikada njih trojica nisu imala status osumnjičenog, ni optuženog. Samo su sprovedene neke vrste predistražnih radnji. Mi smo tek tada saznali da je neko Vijeće, kao dio pravosudnog mehanizma u Holandiji, na izvještaj tužioca o elementima za krivično gonjenje, donijelo odluku da nije u nacionalnom interesu da se njih trojica optuže. Tada je Tužilaštvo donijelo odluku da oni neće biti optuženi, a mi smo se žalili na odluku da se njih trojica ne optuže.

Nuhanović: Znamo da je u Srebrenici bilo nekoliko stotina holandskih vojnika kada je grad pao. Oni ovdje imaju neko udruženje koje se zove „Veterani holandskog bataljona“ i, u suštini, oni će biti pred zgradom gdje treba da uđem. Nama je sud preporučio da uđemo na sporedni ulaz kako se ne bi sa njima konfrotirali, ali ja ne vidim razlog da ulazim na sporedni ulaz, jer ne znam ko je ovdje taj koji treba nečega da se stidi, ja ili oni.

Nuhanović: To sam izjavio iz više razloga. Jedan od njih je i pravosnažna presuda protiv države Holandije koja je potvrđena i u Vrhovnom sudu te zemlje, i u njoj piše da je Holandija odgovorna za smrt mog oca i brata, te za smrt Rize Mustafića, koji su bili unutar baze UNPROFOR-a. Pored toga, postoji i ovaj postupak kojeg smo pokrenuli i sada će ovo biti dvadeseti put da se ja pojavljujem pred nekim sudom u Holandiji kao svjedok. Smatram da sam dovoljno puta za 20 godina dao informacija holandskim istražnim organima da oni sami procesuiraju one koji su, eventualno, krivično odgovorni. Zbog čega ja da budem taj koji uvijek nešto inicira? Ja u tome više ne vidim nikakvu poentu. Neka me pozovu kao svjedoka, ako sam im za to potreban.

Nuhanović: Ponekad, nisam želio da dodatno opterećujem državu Bosnu i Hercegovinu sa ovim pitanjem, misleći da ću ja to moći sam. Osjećao sam se u tome svemu jako usamljen i jako mi je teško bilo da to sve sam vodim. Ali, ja sam izgubio oca, majku i brata i jedini sam ja od porodice Nuhanović ostao živ. Mislim da bi svako drugi ko je doživio moju sudbinu uradio ovo isto. Koliko god da mi je bilo teško proći kroz sve ovo, kada bih mogao da resetujem vrijeme na nulu, 13.juli 1995., mislim da bih ponovo isto uradio bez obzira koliko to mene lično koštalo u životu, a koštalo me poprilično.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.