Nermin Mandra: Porodice iz ugroženog područja Bara su trenutno smještene kod rodbine i prijatelja

Izvor: Cafe.ba, 05.Jan.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nermin Mandra: Porodice iz ugroženog područja Bara su trenutno smještene kod rodbine i prijatelja

Proglasili smo stanje elementarne nepogode na ograničenom području. Osigurali smo prehrambene pakete za evakuisane porodice, finansijska sredstva za plaćanje kirija. Pozivamo sve one koji imaju raspoložive smještajne kapacitete da ih iznajme općini Kakanj, odnosno ovim građanima, istakao je načelnik općine Kakanj

KAKANJ (AA) - Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra koji je od sinoć sa stanovnicima Bara, kazao je da su iz "nemoguće situacije spasili tri mlada života", >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << javlja Anadolu Agency (AA).

"Nažalost, jedna osoba je preminula i to je nenadoknadivi gubitak za sve nas. Upravo sam se vratio iz bolnice. Obišao sam tri povrijeđene osobe koje su dobro. Imaju nagnječenje mišića, ali nemaju lomova. To je jedino što nas raduje u ovoj situaciji", pojasnio je Mandra.

Naveo je da su jutros sazvali i vanrednu sjednicu Štaba civilne zaštite i donijeli vrlo konkretne mjere.

"Proglasili smo stanje elementarne nepogode na ograničenom području. Osigurali smo prehrambene pakete za evakuisane porodice, finansijska sredstva za plaćanje kirija. Pozivamo sve one koji imaju raspoložive smještajne kapacitete da ih iznajme općini Kakanj, odnosno ovim građanima", pojasnio je Mandra.

Prema njegovim riječima, općina će snositi troškove kirija. Istakao je da su osigurali dodatna sredstva za ugrožene porodice za hitne potrebe.

"Porodice su trenutno kod rodbine i prijatelja. Sinoć smo ponudili neke školske objekte da ih smjestimo, međutim, samo se javila jedna osoba", istakao je Mandra.

Kako je kazao, sinoć nisu uspjeli sagledati cjelokupnu situaciju, jer su bili fokusirani na spašavanje života.

"Geolozi su bili na terenu. Trenutno su u civilnoj zaštiti i treba da nam daju svoje prve preliminarne ekspertize o kretanju tla na ovom području. Prije svega, sa aspekta bezbjednosti ostalih objekata koji su u neposrednoj blizini, ali i mjere koje možemo poduzeti da bismo spriječili dalje klizanje terena", pojasnio je načelnik općine Kakanj.

Govoreći o ranijim naznakama o klizanju tla na ovom području Mandra kaže da "nije bilo problema sa tlom".

"Nije prirodan teren. Radi se o nasipima jalovine iz rudnika takozvane halde. Na samom platou nema nikakvih objekata, nema ni rijeka, ni potoka ali vjerujem da će geolozi o tome dati stručni stav", kazao je Mandra.

Podsjetio je na majske poplave i klizišta iz 2014. godine rekavši da se tada na ovom području teren nije pomjerao.

Govoreći o građevinskim dozvolama za gradnju na takvom terenu Mandra kaže da se radi o starim objektima, po 50-tak godina.

Riječ je o barakama, objektima kolektivnog stanovanja od kojih je sada nekoliko pod zemljom.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.