Naučni skup povodom dvadeset godina dejtonskog sporazuma

Izvor: Cafe.ba, 06.Nov.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup povodom dvadeset godina dejtonskog sporazuma

BANJALUKA - U Banjaluci će danas, u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, početi dvodnevni naučni skup "Dejtonski mirovni sporazum - dvadeset godina poslije" koji će okupiti učesnike iz zemalja regiona, kao i Rusije i Italije.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović otvoriće skup na kojem bi, prema najavi iz ANURS-a, uvodno izlaganje trebalo da podnese predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Skupu će prisustvovati i predsjednik Narodne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović.

Predviđeno je da u radu skupu učestvuju članovi ANURS-a, predstavnici drugih akademija nauka i umjetnosti, te poznati pravnici, istoričari, politikolozi, analitičari i stručnjaci iz različitih naučnih oblasti, i to iz Rusije, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, te Republike Srpske i Federacije BiH, najavljeno je iz ANURS-a.

U godini obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vremenu kada je podvrgnut različitim tumačenjima i pokušajima prilagođavanja s ciljem ostvarivanja pojedinačnih političkih interesa, posebno je značajna naučna rasprava o sljedećim temama: Dejton i očuvanje mira u BiH; ustavnopravno uređenje; dosljedna primjena entitetskog uređenja; prenošenje entitetskih nadležnosti; uloga međunarodne zajednice /OHR i visoki predstavnik/; organizacija i funkcionisanje pravosuđa, te pokušaj revizije ovog sporazuma, navode iz ANURS-a.

Iz ANURS-a ističu da očekuju da će učesnici naučnog skupa svojim referatima i diskusijama doprinijeti afirmaciji osnovnih vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i razvoju BiH kao zajednice dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Nakon održavanja skupa, ANURS će objaviti poseban zbornik radova u koji će biti uključeni svi referati izloženi na skupu.

Zbornik radova biće upućen svim institucijama u Republici Srpskoj i BiH, kao i međunarodnim organizacijama koje djeluju u BiH.

Početak skupa, koji će biti održan u prostorijama ANURS-a, zakazan je za 15.00 časova.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.