Napraviti program prevencije osteoporoze za osobe sa cerebralnom paralizom

Izvor: Cafe.ba, 31.Jan.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napraviti program prevencije osteoporoze za osobe sa cerebralnom paralizom

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH sa svojim članicama realizuje projekt Inkluzija osoba s cerebralnom paralizom i inaktivitetna osteoporoza“, a domaćin današnje radionice i predavanja u Centru "Vladimir Nazor" bilo je Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo.

Predsjednica Saveza prof. dr Emira Švraka kazala je za Fenu da je ovaj projekt od interesa za cijelu zajednicu i treba da pomogne razvoju preventivnih mjera i sveobuhvatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << strategije poboljšanja kvaliteta života cjelokupne populacije, porodica čiji su jedan ili više članova s psihofizičkim onesposobljenjem (cerebralna paraliza).

- Cerebralna paraliza je skup simptoma koji podrazumjeva veći broj simptoma od kojih dominiraju motoričke i intelektulane poteškoće - kazala je Švraka.

Pri tome se, kako je dodala, malo govori o problemu inaktivitetne osteoporoze. Naime, osobe koje koriste ortopedska kolica i 24 sata sjede ili leže nemaju nikakve konkretne fizičke aktivnosti zbog čega dolazi do demineralizacije kostiju i prijetećih fraktura.

- Cilj nam da napravimo jedan program prevencije osteoporoze za osobe sa cerebralnom paralizom i šire posmatrano, za osobe sa poteškoćama koje koriste ortopedska kolica. Time poboljšavamo inkluziju osoba sa cerebralnom paralizom, ne samo obrazovnu, nego i socijalnu – kazala je Švraka.

Dodala je da odziv nije bio kako su očekivali vjerovatno zbog hladnoće i da zbog toga planiraju još 22 kućne posjete za članove Udruženja oboljelih od cerebralne dječje paralize Kantona Sarajevo. Pri tome će timovi stručnjaka koristiti prenosivi aparat za mjerenje mineralne gustine petne kosti, kao skrining metodu koja je početna u punoj dijagnostici osteoporoze.

- Na taj način ćemo se potruditi da obuhvatimo sve veći broj osoba sa cerebralnom paralizom i težim motoričkim poteškoćama – dodala je Švraka.

Podsjetila je da su u okviru ovog istraživačkog, dijagnostičkog i edukacijskog projekta, u saradnji sa svojim članicama, održali radionice i predavanja u Tuzli , Zenici, Goraždu i Sarajevu.

Projekt se finansira zahvaljujući Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. U aprilu ove godine očekuje se završni seminar u Sarajevu, s promocijom knjige.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.