Milekić: Ostajemo pri zahtjevu za promjenu cijene struje

Izvor: Cafe.ba, 21.Jul.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milekić: Ostajemo pri zahtjevu za promjenu cijene struje

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Branislava Milekić izjavila je danas u Trebinju da ovo preduzeće ostaje pri svom zahtjevu za promjenu cijene električne energije.

Milekićeva je rekla da je ERS jako opterećena, prvenstveno povećanom naknadom za korištenje prirodnih resursa u svrhu punjenja Fonda solidarnosti, te drugim novim obavezama koje plaća na štetu svojih prihoda.

"Ovakvo stanje definitivno nije dugoročno održivo", istakla je Milekićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nakon sastanka sa ministrom energetike, industrije i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

Ona tvrdi da će, bez obzira na sve mjere racionalizacije koje provode zavisna preduzeća i Vlada Republike Srpske, elektroenergetski sistem imati određene štete od odluka Regulatorne komisije ukoliko ne bude ponovljen tarifni postupak i ne bude odlučeno onako kako je ranije predviđeno.

Milekićeva je dodala da je ERS za šest mjeseci ove godine u obavezi da uplati dodatnih 12 miliona KM na ime povećane naknade za korištenje prirodnih resursa koja se odnosi na kilovat-čas električne energije, a radi punjenja Fonda solidarnosti, ne računajući povećan doprinos na lična davanja.

"Jasno je da to nije sadržano u cijeni električne energije koju mi sada naplaćujemo od tarifnih potrošača u Republici Srpskoj, već ide na teret našeg poslovanja", rekla je Milekićeva i dodala da ERS u takvim uslovima neće moći da pozitivno posluje.

Milekićeva je upoznala ministra Đokića o realizaciji planova ERS-a u svrhu donošenja novog zakona o električnoj energiji, kojim mora biti sačuvan položaj ovog preduzeća kao osnovnog nosioca razvoja energetskog sektora u uslovima otvorenog tržišta u BiH i regionu.

"Upoznali smo ministra i o odluci koju je odobrila Vlada Srpske da matično preduzeće ustupi svoj osnivački ulog `Hidrolektranama na Trebišnjici` /HET/ i da Hidroelektrane `Dabar` ubuduće posluje kao jednočlano društvo kome će HET biti jedini vlasnik", rekla je Milekićeva.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić predstavio je Đokiću buduće planove za izgradnju HE "Dabar", te HE "Plat", napominjući da su već započeti pregovori o drugoj fazi Hidroelektrane Dubrovnik.

Direktor Hidroelektrane "Dabar" Radivoje Bratić istakao je da je od velikog značaja podrška Vlade Srpske i resornog ministarstva za realizaciju započetih i budućih projekata.

On je rekao da je nakon završetka glavnog projekta HE "Dabar" najvažnije da se odlučno i intezivno krene u realizaciju ovog strateškog projekta.

Ministar Đokić je nakon razgovora sa rukovodstvom ERS-a, HET-a i HE "Dabar" razgovarao i sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Milekić: Ostajemo pri zahtjevu za promjenu cijene struje

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2015

TREBINJE - Direktor Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Branislava Milekić izjavila je danas u Trebinju da ovo preduzeće ostaje pri svom zahtjevu za promjenu cijene električne energije...Milekićeva je rekla da je ERS jako opterećena, prvenstveno povećanom naknadom za korištenje prirodnih resursa...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.