Mikelić: Krajiški Srbi će tužiti Hrvatsku za zlodjela

Izvor: Cafe.ba, 22.Feb.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikelić: Krajiški Srbi će tužiti Hrvatsku za zlodjela

BEOGRAD - Bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić izjavio je da će krajiški Srbi pokrenuti tužbu protiv Hrvatske za genocid u Drugom svjetskom ratu i etničko čišćenje tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

On je naglasio da presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu i odbacivanjem tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije za genocid, Srbi iz Krajine, sa Kozare i ispod Grmeča "nisu završili svoj posao".

"Za Drugi svjetski rat postoje neoborivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i kristalno jasni dokazi da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ počinila genocid nad Srbima", rekao je Mikelić i istakao da je u logorima NDH ubijeno i 70.000 srpske djece.

On je ukazao da je na teritoriji NDH, osim Jasenovca kao najvećeg, bilo još 26 logora za Srbe i podsjetio da krivično djelo genocida nikada ne zastarijeva, prenose beogradski mediji.

"Krajiški Srbi će, osim tužbe za genocid i etničko čišćenje, tražiti i vraćanje statusa državotvornog i konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, koje im je oduzeo HDZ Franje Tuđmana", rekao je Mikelić.

On je ukazao da je u Hrvatskoj 1991. živjelo 800.000 Srba ili 16 odsto, a danas su svedeni na ispod četiri odsto i naglasio da je pitanje gdje je taj narod, gdje su ti ljudi otišli i ko je za to kriv.

"Država Hrvatska je devedesetih godina počinila najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata. Ono je počelo 1990, a ne vojnom i policijskom akcijom 'Oluja'. 'Oluja' je bila samo finale", zaključio je Mikelić.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.