Majka i sedmero djece do zime u novoj kući? Sa klizišta pod svoj krov

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka i sedmero djece do zime u novoj kući? Sa klizišta pod svoj krov

Priča o osmeročlanoj porodici Dahalić iz Zvornika, koja teško živi u trošnoj i neuslovnoj kući na klizištu u Gornjim Čaklovićima kod Tuzle, u narednom periodu će, zahvaljujući nesebičnoj pomoći dobrih ljudi, imati sretan kraj.

Kako smo već pisali, Reif, glava ove porodice, preminuo je u 51. godini u junu. Iza njega ostali su trudna supruga Remzija i sinovi Almir (23), Huso (19), Selver (16), Alen (11), Fatmin (devet) i najmlađi, jednogodišnji Enver. U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << majka se porodila, a braća Dahalić dobila su sestru Lejlu.

Veliki posao

Dodatnu poteškoću predstavlja im činjenica da se njihova kuća nalazi na klizištu, te svaki put strahuju od pokretanja tla nakon velikih kišnih padavina. No, i mukama Dahalića, koji su 1992. godine protjerani iz Zvornika, mogao bi doći kraj.

Naime, dobri ljudi, razna udruženja i pojedinci pomažu ovoj porodici. Organizovane su brojne akcije pomoći, prikupljeni su prehrambeni artikli i novac. Dahalići su od prikupljenog novca kupili plac, te počeli izgradnju nove kuće.

- U toku su radovi na objektu. Ima još dosta posla da se uradi. Mi se nadamo da ćemo do zime useliti, makar u prizemlje kuće. Ako stignemo, u narednih 15 dana trebali bismo da pokrijemo kuću, kazao nam je Almir Dahalić, objašnjavajući da se nova kuća nalazi pored magistralnog puta Tuzla - Zvornik, na sigurnijem terenu.

Zahvalio je svim dobrim ljudima koji su pomogli njemu i njegovoj porodici, ali je pozvao i druge građane da pomognu, kako bi se ova porodica smjestila u svoju i sigurniju kuću.

- Zaista, imam potrebu da zahvalim dobrim ljudima, koji su pomogli da za kratko vrijeme napravimo veliki posao. Pozivam i druge da pomognu ukoliko mogu, kazao nam je Almir.

Povratak u školu

Inače, kako smo već pisali, njegov brat, devetnaestogodišnji Huso, u narednom periodu će imati mogućnost da vanredno završi četvrti razred Srednje ekonomske škole u Tuzli. On je morao napustiti školu, jer porodica nakon smrti oca nije imala novca za njegovo dalje školovanje. Rukovodstvo Srednje ekonomske škole odlučilo je pozvati Husu da vanredno i besplatno završi četvrti razred.

Do kuće gdje trenutno žive Dahalići, nema puta, trotoara ili ulične rasvjete. Postoji tek mali put od tunela u Gornjim Čaklovićima, koji preko njiva vodi do ove kuće na osami. Izgradnjom nove kuće, pored magistralnog puta, Dahalićima će biti potpuno olakšana komunikacija.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.