Klub Bošnjaka vrši političku zloupotrebu

Izvor: Cafe.ba, 28.Jul.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klub Bošnjaka vrši političku zloupotrebu

Odbredbe Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi nisu suprotne ustavima Republike Srpske i BiH i najavljeni zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda za pokretanje ocjene njegove ustavnosti i zakonitosti predstavlja klasičnu političku zloupotrebu, ocjenjuju predstavnici Srba u Vijeću naroda i pravnici.

Delegat iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Mirko Kojić kaže da je ovaj zakon usvojen još 2010. godine i da to što je tek sad pokrenuta ocjena ustavnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << predstavlja zloupotrebu i pokušaj da se na svaki način blokira aktuelna odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je za "Glas Srpske" rekao da Klub Bošnjaka politički koristi svaku mogućnost da spriječi održavanje referenduma.

"Pravljenjem krize u Srpskoj žele da prebace fokus sa krize u Federaciji BiH, ali uzalud to pokušavaju. Referendum je ustavna kategorija i ne može ga niko osporiti", istakao je Kojić.

Pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da je najava Kluba Bošnjaka da će pred Ustavnim sudom BiH inicirati ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu legitimna, ali da u tom zakonu ne postoje uslovi i elementi koji bi ukazivali na njegovu neusklađenost sa Ustavom.

Simić je dodao da je teško prognozirati šta će podnosioci inicijative navesti kao razloge, ali da su im šanse minimalne, ako smatraju da entitet, kao državotvorni element BiH, nema pravo na raspisivanje referenduma.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vijeće naroda RS sutra o vetu bošnjačkog kluba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jul.2015

Vijeće naroda Republike Srpske razmatraće sutra odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavila je Srni predsjedavajući Vijeća naroda Nada Tešanović...Tešanovićeva je rekla...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.