Jedinstveno mišljenje da su promjene neophodne

Izvor: Cafe.ba, 02.Okt.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveno mišljenje da su promjene neophodne

SARAJEVO - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da okviru Taieks seminara o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH izraženo jedinstveno mišljenje da su neophodne promjene u pravosudnom sistemu na nivou BiH, prije svega, kada je riječ o Sudu BiH i zakonu koji definiše ovu oblast.

Kasipović je u izjavi Srni naglasio da je za Republiku Srpsku posebno važno pitanje nadležnosti Suda BiH, a tokom seminara posebnu pažnju je izazvao koncept zakona o sudovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << koji je izradilo Ministarstvo pravde Republike Srpske.

"Bilo je i afirmativnih stavova i neslaganja, odnosno drugačijih mišljenja u odnosu na ponuđena rješenja iz Republike Srpske. Zaključak je da eksperti iz Evrope, koji su radili sa nama ova dva dana, ravnopravno tretirajući oba prijedloga - i Nacrt zakona o sudovima iz Republike Srpske i prijedlog /Ministarstva pravde BiH/ iz 2013. godine, napišu svoja ekspertska mišljenja, kako bismo nastavili usaglašavanje optimalnog teksta prije svega da se definiše nadležnost Suda BiH", naglasio je Kasipović.

On je naveo da različite vrste neslaganja koje su se mogle čuti tokom seminara, pa i u pogledu neslaganja i različitih mišljenja iz pojedinih ministarstava i u okviru pravosudne zajednice između pojedinih institucija govore da predstoji veoma težak posao.

"Međutim, ovo je važno pitanje i na njemu mora da se radi. Ono se mora dovesti u vezu sa reformskom agendom. Nezavisno od neslaganja, Republika Srpska će nastojati da ojača svoj prijedlog jer mislimo da na temelju onoga što smo predlagali može doći do poboljšanih rješenja", naglasio je Kasipović.

Dvodnevni Taieks seminar o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH završen je danas u Sarajevu.

Skupu su prisustvovali ministri pravde BiH, Republike Srpske i Federacije, te najviši predstavnici pravosudnih institucija BiH.

Seminar je organizovan nakon sastanka ministara pravde 10. septembra u Briselu, na kojem je ponovljena opredijeljenost za strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH, te potpisan Protokol koji predviđa niz mjera za rješavanje reformskih prioriteta u sektoru pravde.

Seminar o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH otvorio je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.