Jašarević pred sudijom

Izvor: RTS, 30.Okt.2011, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jašarević pred sudijom

Napadač na američku ambasadu u Sarajevu Mevlid Jašarević biće danas saslušan pred sudom u BiH. Jašarević ostavio oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog akta, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Mevlid Jašarević, koji je pucao na američku ambasadu u Sarajevu, biće danas saslušan, najavio je državni tužilac BiH Dubravko Čampara.

Jašareviću je omogućen 20-minutni razgovor s advokatom Senadom Dupovcem, koji bi mu mogao biti branilac.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Dupovac je za Federalnu televiziju rekao da se Jašarević interesovao za povređenog policajca i za svoju suprugu. Prema njegovim rečima, brine se i zbog svoje majke i prijatelja.

"Mislim da on još uvek ne razume ova dešavanja", rekao je Dupovac. 

Tokom pretresa, u  jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađena su Jašarevićeva lična dokumenta.

Sarajevski Dnevni avaz piše da je Jašarević ostavio oporuku u kojoj je obrazložio razloge i cilj terorističkog akta na državu BiH. 

List navodi da je Jašarević u pismu naveo da je pucnjavom "hteo pomoći muslimanima".

Dvadesettrogodišnji Jašarević je iz puške "kalašnjikov" u petak u Sarajevu ispalio 105 metaka, a specijalcima koji su mu se približili rekao: "Nisam došao da ubijam muslimane. Sklonite policajce".

Inače, Službe bezbednosti u BiH proveravaju ko su ideolozi koje je Jašarević sledio.

Prema izjavama svedoka, Jašarević je boravio u Austriji i Gornjoj Maoči kod Brčkog i bio je sledbenik "tekfir" ideologije, pravca izrazito radikalnih i ekstremnih stavova koji su suprotstavljeni stavovima islama.

Takve grupe u Austriji, koje uglavnom okupljaju muslimane poreklom iz Sandžaka i Crne Gore, "izrazito su sektaški nastrojene", piše Dnevni avaz i podseća da je Islamska zajednica BiH i ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u BiH, nego u Beču, odakle se oni regrutuju i finansiraju.

Navodno u Austriji deluje Nedžad Balkan (alijas Ebu Muhamed), koji je u Beču osnovao svoj džemat, a i u Sandžaku ima nekoliko svojih centara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Detalji manifesta: Mevlid Jašarević ostavio je i poruku

Izvor: Cafe.ba, 30.Okt.2011

Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu, ostavio je oporuku u kojoj obrazlaže razloge i cilj terorističkog napada, doznaje Dnevni avaz.

Nastavak na Cafe.ba...

Špijuni protiv vehabija

Izvor: RTS, 30.Okt.2011

Zapadne obaveštajne službe ponovo u Sarajevu posle napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu. Dolazi i posebni tim Ef-Bi-Aja. Jašarević saslušan u bolnici. Akcija protiv ambasade SAD "pomoć muslimanima", navodi se u poruci koju je napisao Jašarević...Mevlid Jašarević, koji je u petak pucao...

Nastavak na RTS...

Saslušan Melvid Jašarević

Izvor: Beta, 30.Okt.2011

SARAJEVO, 30. oktobra 2011. (Beta) - Tužilac Tužilaštva BiH u nedelju je ispitao Mevlida Jašarevića, rodjenog 20.12.1988. godine u Novom Pazaru, koji je osumnjičen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu u petak. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH Jašarević je tokom ispitivanja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.