Jačati kapacitete za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda

Izvor: Cafe.ba, 09.Apr.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jačati kapacitete za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda

SARAJEVO - Organizacija UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ danas je predstavila nalaze analize potreba za jačanjem kapaciteta u oblasti spremnosti BiH na prirodne nepogode i smanjenje rizika od prirodnih nepogoda.

U okviru odgovora na poplave koje su pogodile BiH prošle godine, FAO je izradio analizu potreba, da bi utvrdio oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoupravljanja u kojima je potrebna dodatna podrška.

Ove aktivnosti podržala je Češka razvojna agencija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << a fokus je stavljen na jačanje spremnosti na prirodne nepogode, uključujući nivo politika djelovanja, kao i jačanje kapaciteta nadležnih tijela, da bi se unaprijedili sprečavanje, odgovor i oporavak, te smanjio rizik.

Ekspert FAO u oblasti smanjenja rizika Jeroen Arends rekao je da su UN, nakon poplava koje su se desile prošle godine u BiH, formirale grupu koja će se baviti neposrednim reakcijama u slučaju poplava.

"U okviru projekta koji se tiče odgovora na prirodne nesreće u oblasti poljoprivrede, šumarstva i upravljanja vodama, razmatramo mogućnosti direktnog djelovanja na osnovu procjene direktne ugroženosti u zemlji, a razmatramo i mogućnost uspostavljanja sistema za rano upozoravanje u pogledu prirodnih nesreća", rekao je Arends.

On je rekao da članovi projekta namjeravaju da sarađuju sa institucijama na svim nivoima - od BiH, entiteta i kantona, uključujući i agencije kao što je Veterinarska kancelarija BiH.

"Razmatramo stepen pripravnosti ovih organizacija i tijela koja su u tu svrhu uspostavljena u BiH, radimo analizu nedostataka na osnovu kojih utvrđujemo potrebe, a na osnovu utvrđenih potreba radimo pripremu ideja koje bi se ostvarivale da bi se povećala pripravnost zemlje", pojasnio je Arends.

Prema njegovim riječima, UN razvijaju okvirni program, plan za smanjivanje rizika od nesreća i uvijek rade na što boljem pripremanju zemlje za takve potrebe.

Kada je riječ o poljoprivredi, dodao je on, predloženo je da se izradi 29 specifičnih projekata koji se zasnivaju na različitim "stubovima", od kojih je prvi jačanje kapaciteta svih nivoa vlasti. "Taj stub bazira se na sistemu upozoravanja, planiranja za vanredne situacije i procjene ugroženosti", naveo je Arends.

Drugi stub se zasniva na prevenciji koja se radi na osnovu ranijih iskustava, i ublažavanju tako da se izbjegnu buduće katastrofe.

"Princip smanjivanja rizika ugroženosti od katastrofa zasniva se na pomjeranju sa reagovanja na vanredne situacije na djelovanje na prevenciji takvih situacija i to dovodi do ušteda", istakao je on.

Posljednji stub zasniva se na odgovoru na vanredne situacije kada je riječ poplavama, zemljotresima ili širim bolestima kod životinja, rekao je Arends, a kao primjer naveo da u BiH ne postoji spalionica uginulih životinja.

Olga Zdralkova iz Češke razvojne agencije rekla je da je Češkoj BiH jedna od najprioritnijih zemalja za razvojne projekte. Ona je navela da je riječ o pet sektora, a jedan od njih je sektor poljoprivrede.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.