Inicijativa za vrhovni sud BiH bez podrške

Izvor: Cafe.ba, 29.Jul.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za vrhovni sud BiH bez podrške

SARAJEVO, BANJALUKA - Poslanik SDP-a Denis Bećirović u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pokrenuo je inicijativu za formiranje vrhovnog suda BiH, navodeći da pravno uobličavanje države podrazumijeva zaokruženu sudsku vlast.

"Samo s jednim vrhovnim sudom na vrhu hijerarhizirane piramide sudova mogu se ostvariti pravni i ustavni principi podjele vlasti, pravne države, socijalne države i princip očuvanja pravnog jedinstva. Jedan vrhovni sud >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je imanentan državnosti", napomenuo je Bećirović.

Dodao je da Ustav BiH ne zabranjuje uspostavu jednog vrhovnog suda za Bosnu i Hercegovinu, te da postoji sasvim realna mogućnost da se razvije različita sudska praksa u entitetima i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

"Ovo je neustavna inicijativa jer Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum ne predviđaju ovakav vid djelovanja. Evropska praksa ne može biti argument u državi koja, kao i svaka druga, ima svoj ustav i uređenje i to i slijedi. Sve ostalo je demagogija", naglašava za "Nezavisne" pravnik Slobodan Radulj.

Poslanik Šefik Džaferović kaže da će Klub SDA u Predstavničkom domu PS BiH odrediti dalje djelovanje prema ovoj inicijativi zavisno od toga da li je ona put ka uspostavi vrhovnog suda BiH ili bespotrebna politizacija.

"Vrhovni sud je potreban ovoj zemlji jer bi to bilo u interesu svih građana i cijele BiH radi jednakih standarda i zaštite ljudskih prava. Pitanje je, međutim, da li se to radi na ovakav način, odnosno da li ova inicijativa vodi ka tome ili nas vodi ka nekoj vrsti bespotrebne politizacije. Takođe, potrebna je procedura i saglasnost svih u BiH, koje u ovom trenutku očigledno nema", prokomentarisao je Džaferović.

Predsjedavajuća Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da ovu vrstu djelovanja treba ignorisati jer za svrhu ima politički marketing.

"Gospodin Bećirović je ostao dosljedan sebi i vođenju jastrebovske politike guranja prsta u oko. Njegove inicijative služe promociji za septembarske izbore SDP-a, i, nažalost, to i radi preko parlamenta BiH. Zna da ovako nešto neće dobiti podršku, ali mu to i nije cilj. Pozivam ga da svoj patriotizam socijaldemokrate pokaže u borbi protiv kriminala i korupcije", napomenula je Pandurevićeva za "Nezavisne".

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić kaže da je inicijativa za uspostavu vrhovnog suda BiH osuđena na propast zbog načina na koji je donesena, a to je bez širokog konsenzusa.

"Reforma pravosudnog sistema, ako je bude,  mora da proiziđe iz rasprave i saglasnosti svih entiteta i naroda. Ništa osim toga nije provodivo i to se pokazalo do sada mnogo puta na svim sličnim pokušajima", naglašava on.

Bećirović je danas saopštio da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma, održanoj 22. jula, podnio poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH. U obrazloženju razloga za pokretanje inicijative kao ustavnopravni argument navodi da pravosuđe u BiH treba da bude organizovano po uzoru na zemlje EU. Prema njegovom mišljenju, potencijalna opasnost od razvijanja neusaglašenih standarda u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu dovoljan je razlog za uspostavljanje sudske instance koja će ovo onemogućiti.

U OHR-u su kratko prokomentarisali da je to tema o kojoj treba raspravljati na mjestu gdje je i otvorena, odnosno gdje je inicijativa podnesena.

Međunarodni predstavnici

Denis Bećirović navodi da bez jednog vrhovnog suda neće biti moguće osigurati efikasnu i jedinstvenu primjenu državnih propisa koji će izaći u susret preuzimanju pravnih tečevina EU u nacionalno zakonodavstvo, napominjući da je jedan od kriterija za članstvo u EU s većom političkom snagom i obaveza uspostavljanja vrhovnog suda u BiH.

"Svi predstavnici međunarodnih organizacija jednoznačno zahtijevaju uspostavljanje sudske instance koja bi po svom karakteru odgovarala vrhovnom sudu", napomenuo je on.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.