Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijski premijer u iznenadnoj posjeti Pakistanu

Indijski premijer Narendra Modi stigao je u iznenadnu posjetu Pakistanu gdje se susreo sa Navazom Šarifom, što je prva posjeta indijskog zvaničnika susjedu i rivalu u perodu dužem od decenije.

Šarif je zagrlio Modija nakon što ga je dočekao na aerodromu u istočnom gradu Lahoreu, prije nego što su zajednički helikopterom odletjeli na imanje pakistanskog premjera u blizini.

Portparol pakistanskog lidera rekao je Reutersu da će dvojica lidera razmotriti bilateralne odnose, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << uključujući problematični region na Himalajima, Kašmir, te drugo pitanje oko kojeg se dvije zemlje spore, rivalstvo u nuklernom naoružanju.

Modi je u Paksitan svratio na povratku iz Moskve.Prije toga je nakratko je posjetio glavni grad Avganistana, Kabul.

Prije dolaska u Pakistan, Modi je na Twitteru napisao:

"Radujem se susretu sa premijerom Navazom Šarifom u Lahoreu danas popodne, gdje ću svratiti na povratku u Delhi" .

Blizak saradnik Modija, savjetnik za nacionalnu sugurnost koji je želio ostati anoniman, rekao je da je posjeta bila spontana odluka premijera i da na nju ne treba gledati kao na iznenadnu promjenu pozicije Indije.

Nesporazumi između Pakistana i Indije su duboki, a od dolaska Modija, hindu nacionaliste na vlast 2014., indijski premijer je odobrio robusniji pristup Pakistanu, dajući snagama bezbjednosti dozvolu da uzvraćaju na nasilje na  u sprovima oko granice, ali istovremno tražeći okončanje napada pobunjenika na indijsku teritoriju.

Dvije zemlje su oko teritorije Kašmira od 1947., vodile tri rata.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.