Džaferović: Nakon stupanja na snagu SSP-a, BiH čekaju brojne obaveze

Izvor: Cafe.ba, 19.Apr.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaferović: Nakon stupanja na snagu SSP-a, BiH čekaju brojne obaveze

- Gostujući kao uvodničar redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "BiH nakon implementacije izbornih rezultata - šta i kako dalje?", Džaferović je kazao kako je, praktično, okončana implementacija izbornih rezultata nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH i kako je vrijeme za provođenje reformi.

SARAJEVO (AA) - Vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini u narednom periodu trebaju biti usmjerene na stabilizaciju političkih prilika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

On je podsjetio kako će Evropska unija u narednim danima donijeti konačnu odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

"Sasvim je sigurno da će nakon što je izjava Predsjedništva BiH potpisana i potvrđena u oba doma Parlamenta, stupiti na snagu SSP, jer postoje političke odluke. Ne može se precizirati koji će to dan biti. Ali, nakon toga stupaju na snagu brojne obaveze koje BiH ima", kazao je Džaferović.

Izjavu o evropskoj opredijeljenosti BiH prihvatilo je Predsjednitvo BiH, odobrena je u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što su je potpisali lideri vodećih političkih stranaka u novembru prošle godine.

Gostujući kao uvodničar redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "BiH nakon implementacije izbornih rezultata - šta i kako dalje?", Džaferović je kazao kako je, praktično, okončana implementacija izbornih rezultata nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH.

"Sada je trenutak da podsjetimo sve političke aktere u BiH šta su radili tokom predizborne kampanje, tokom postizbornog perioda kada su sklapani savezi, da krenemo sa poslom što prije", kazao je Džaferović.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciju u BiH, kazao je kako je neophodna stabilizacija zemlje što podrazumijeva i deblokadu evropskog i evroatlantskog sigurnosnog puta. Također, ekonomske i socijalne mjere su imperativ u poboljšanju života građana.

"To treba da budu teme, kako to uraditi. Potrebna nam je ozbiljna i odgovorna vlast i ovo je prilika da se vlastima kaže da ozbiljno moraju pristupiti realizaciji ovih pitanja. Potrebna je i odlučnija uloga međunarodne zajednice u BiH", istakao je Džaferović napominjući kako ona ne može biti oslobođena odgovornosti i uloge u BiH koja mora biti naglašenija.

On je napomenuo i kako u BiH mora postojati konstruktivna opozicija, konstuktivan nevladin sektor te slobodni mediji koji predstavljaju korektiv vlasti.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.