Dramatičan porast broja izbjeglica i migranata

Izvor: Cafe.ba, 12.Jun.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dramatičan porast broja izbjeglica i migranata

Na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti došlo je do dramatičnog porasta broja izbjeglica i migranata i UNHCR izražava zabrinutost zbog sve većih rizika sa kojima se suočavaju lica koja koriste tu trasu.

U saopštenju UNHCR-a navodi se da muškarci, žene i djeca često danima pješače, a neki od njih izloženi su nasilju i zloupotrebama ili nesrećama duž željezničkih pruga.

Neki od njih traže azil na Balkanu, a drugi nastavljaju dalje naglašavaju iz ove organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << uz podjsećanje da je u periodu između 2012. i 2014. godine, broj lica koja registruju namjeru da traže azil na zapadnom Balkanu porastao je četvorostruko, sa 5.000 na 20.000.

Brojke nastavljaju da rastu u 2015. godini, te je samo u Srbiji u prvih pet mjeseci podneseno više od 22.000 zahtjeva za azil.

To je šest puta više nego u istom periodu prošle godine. Blizu 10.000 novih podnosilaca zahjteva za azil registrovale su vlasti samo tokom maja.

Vlasti i civilno društvo u južnoj Srbiji čine trenutno sve što je u njihovoj moći da obezbijede osnovnu humanitarnu pomoć, da registruju i obezbijede smještaj za 200 podnosilaca zahtjeva za azil koji im se svakodnevno obraćaju za pomoć nakon što su prešli iz Makedonije.

UNHCR procjenjuje da najmanje jednak broj ovih lica koje potencijalno imaju potrebu za međunarodnom zaštitom ne želi da se registruje, već prolazi kroz region na neregularan način, uz pomoć krijumčara.

Većina onih koji putuju duž ove rute potiču iz zemalja koje "proizvode izbjeglice" - Sirije, Avganistana, Iraka, Eritreje i Somalije.

Oni uglavnom stižu preko Grčke, a imajući u vidu nedavni nagli porast broja ljudi koji u tu zemlju stižu preko mora, očekuje se da će broj lica koje kreću ovim putem nastaviti da raste, dodaje se u saopštenju.

Situacija je posebno teška u Makedoniji u kojoj se izbjeglice i migranti kreću duž željezničkih pruga i planinskim putevima, pješačeći danima izloženi opasnostima od nesreća na željezničkim prugama, prirodnim nepogodama, te zloupotrebama i prijetnjama krijumčara i kriminalnih mreža.

"Niz nesreća sa fatalnim ishodom koje su se dogodile u posljednjih nekoliko mjeseci podjećaju na opasnost i prijetnje sa kojima se suočavaju oni koji putuju ovim rutama, uključujući i malu djecu i žene", navodi UNHCR.

UNHCR se zalaže za za unapređenje azilnih sistema u regionu od početka devedesetih godina i napominje da postojeći kapaciteti nisu odgovarajući za ovakav priliv.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.