Izgorela 63 grla stoke

Izvor: Blic, 12.Apr.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorela 63 grla stoke

TREBINJE - Trebinjski vatrogasci i radnici Centra za gazdovanje kršom juče nisu uspeli da ugase šumski požar koji je u subotu izbio u rejonu Ljubomira, a vatra gori na dužini od četiri kilometra.

Dan ranije planula je štala u trebinjskom naselju police u kojoj su izgorela 63 grla stoke. Na području Trebinja u aprilu je izbilo čak 20 šumskih požara u kojima je uglavnom gorelo nisko rastinje. Vatrogasci kažu da je sezona požara u Hercegovini ove godine uranila i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << požara iz godine u godinu sve više i sve ih je teže gasiti.

- Pošto se radi o nepristupačnom terenu, vatru koja ne ugrožava naseljena mesta niti šumu jako je teško gasiti, a posao otežava i vetar - kažu vatrogasci.

Vatrogasci i šumari tvrde da je uzrok većine šumskih požara ljudski faktor, bilo da je vatra namerno podmetnuta ili da krš plane zbog ljudske nepažnje. Iz Centra za gazdovanje kršom juče je upućeno upozorenje građanima da je strogo zabranjeno loženje vatre na otvorenom u blizini šuma i šumskog zemljišta.

Prema saznanjima "EuroBlica”, u rejonu Bileće juče je primećen čovek koji je čak na 15 mesta zapalio vatru, a policija traga za piromanom.

U policiji ni juče nisu mogli potvrditi šta je uzrok požara u kome je u nedelju ujutro u objektu stare austrougarske barutane izgorelo oko 60 koza i ovaca i troje goveda u vlasništvu Gojka Ćorovića.

U Vatrogasnoj jedinici kažu da je sreća da nije bilo ljudskih žrtava jer kad su prišli barutani, dočekale su ih eksplozije.

- Kad smo došli na lice mesta, oko dva sata iza ponoći, odjeknula je ekplozija. Sakrili smo se iza zida, a kad su se detonacije utišale onda smo oprezno počeli gašenje. Da smo stigli samo nekoliko minuta ranije, ko zna šta bi sa nama bilo - priča Saša Burani, vođa smene vatrogasaca koji su ugasili požar.

U porodici Ćorović, koja je ostala bez stoke, niko ne zna kako je vatra izbila.

Nađena municija

- Nismo imali neprijatelja niti nam je ko pretio. Ne znamo kako se ovo desilo - kažu Ćorovići.

Posle gašenja požara vatrogasci su zatekli oko 60 leševa stoke, ali i municiju, delove tromblona i drugih eksplozivnih naprava. Barutana je pre više od sto godina sagrađena za potrebe austrougarske vojske, a u njoj je i nekadašnja JNA svojevremeno držala naoružanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Djelimično lokalizovan požar

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2011

TREBINjE - Požar, koji u rejonu Ljubomira kod Trebinja, gori već četvrti dan u većoj mjeri je ugašen, ali se strahuje se da bi vjetar ponovo mogao da raspiri vatru, potvrdio je Srni Komandir teritorijalno-vatrogasne jedinice Trebinje Miodrag Batinić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.