Danas parastos stradalim Srbima u Odžaku

Izvor: Cafe.ba, 08.Maj.2015, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas parastos stradalim Srbima u Odžaku

VUKOSAVLJE - U Vukosavlju će danas biti služen parastos i položeno cvijeće povodom 23 godine od stradanja Srba sa područja opštine Odžak koji su zarobljeni i zatvoreni u logore.

Parastos će biti služen u 15.00 časova kod centralnog spomen-obilježja u Vukosavlju, najavljeno je iz Udruženja logoraša "Odžak `92".

Ovaj datum obilježava se kao znak sjećanja na dan kada je 1.300 Srba sa odžačkog područja zarobljeno i zatvoreno u logore u osnovnoj školi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << fabrici "Strolit" u Odžaku.

Iako je postojao dogovor između posmatrača tadašnje evropske zajednice, kriznih štabova Odžak i srpskih sela da Srbi budu propušteni na slobodnu srpsku teritoriju, to se nije dogodilo.

Srbi su na prevaru odvedeni u odžačke logore u kojima su nad zatočenicima primijenjene 132 metode mučenja, a 62 ljudi je ubijeno.

Srpske žene, djevojke i djevojčice bile su silovane. Najmlađa žrtva silovanja imala je 10, a najstarija 60 godina.

Logori u Odžaku bili su pod komandom 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Srbi sa područja opštine Odžak, nakon što je njenu teritoriju 15. jula 1992. godine oslobodila Vojska Republike Srpske, premješteni su u druge logore. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet na teritoriji Hrvatske, među kojima su Lora, zatvor u Puli, Kerestinac kod Zagreba.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u LJubuškom.

Za zločine nad nedužnim srpskim civilima u odžačkim logorima do sada su pravosnažno osuđeni Ferid Halilović na 15 godina zatvora, Albina Terzić na 3,5 godine, a izrečena je i prvostepena presuda Josipu Toliću na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Za seksualno zlostavljanje Srpkinja sudi se petorici bivših pripadnika jedinice "Vatreni konji" pred Sudom BiH, a protiv stražara u logoru u osnovnoj školi u Odžaku Rešada Mujkića u Kantonalnom sudu u Tuzli.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.