Izvor: Cafe.ba, 10.Mar.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanski ćevapi oduševili i Jamiea Olivera: Ovo je novi hit u svijetu

Područje Balkana nažalost prečesto se povezuje sa ratovima, a premalo s gastronomskom scenom.

Međutim, to bi se moglo uskoro promijeniti, piše britanski “Telegraph”, jer balkanska hrana postaje novi hit na gastronomskoj sceni

Britanski ljubitelje dobre hrane sve se više zanimaju za ponudu balkanskih jela.

Novi kulinarski show Ricka Steina, kao i kuharica ‘Od Venecije do Istanbula’ poznatog chefa, vodi od obala istočnog Mediterana u potrazi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << autentičnim jelima, uključujući hrvatske delikatese i albansku pečenu janjetinu, pa sve do venecijskih poslastica.

Za kulinarsku ponudu ovog dijela svijeta zainteresiran je i chef Yotam Ottolenghi, a britanski trgovački lanci Waitrose i Ocado također pokazuju interes za balkanskom hranom pa se na njihovim policama može naći i makedonski ajvar.

Ajvar je zapeo za oko i Ottolenghiju, a koristi ga u receptu za bosanske ćevape, ali i Jamieju Oliveru – a on ga prodaje u svom web shopu.

Britancima je postalo zanimljivo područje Balkana, s kojim se dosad, pogotovo kad je gastronomija Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske i Makedonije u pitanju, nisu često susretali.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.