Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2015, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Optužnica za ratne zločine na području Kotor -Varoši

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv šest osoba u predmetu "Kategorije 2" koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši, a kojom su obuhvaćeni progoni i ubistva više stotina osoba na tom području.

Optuženi su kao visoki zvaničnici vojske, kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi izvršili progon ubistvima, deportacijom i prisilnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode.

Optuženi su i da su počinili progon oko 20.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši, među kojima je bilo djece i žena.

Nakon progona, žrtve su nezakonito lišavane slobode i odvođene na različite lokalitete i mjesta zatvaranja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljanje zarobljenih civila i ubijeno je oko 300 žrtava.

Istragu je počeloTužilaštvo Haškog tribunala, a predmet je nakon toga proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podignuta optužnica za zločine u Kotor Varoši

Izvor: Blic, 01.Dec.2015

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šestorice Srba za ratni zločin nad Bošnjacima i Hrvatima na području Kotor Varoša...Optužnica je podignuta protiv Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Aleksandra Petrovića, Manojla Tepića, Janka Trivića i Nedeljka Đekanovića...Oni se terete...

Nastavak na Blic...

Podignuta najobimnija optužnica za ratne zločine u Kotor Varoši: Optuženi za ubistvo oko 300 osoba

Izvor: SandzakPress.net, 01.Dec.2015

BiH – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu “Kategorije 2” koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši, a kojom su obuhvaćeni progoni i ubistva više stotina osoba na tom području. Tužilac...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.