Armija BiH u rat poslala 3.000 dece

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Armija BiH u rat poslala 3.000 dece

Pod zastavom Armije BiH u proteklom ratu vojevalo je oko 3.000 mladića mlađih od 18 godina, iako je to zabranjeno međunarodnim konvencijama.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović podsetio je da su bošnjačka deca tokom proteklog rata u BiH bila žrtve radikalnih islamista. U brojnim mudžahedinskim kampovima deca do 18 godina prošla su vojnu i versku obuku, kaže Trifunović.

''Rezultat tog pogubnog uticaja je Mirsad Bektašević koji je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Sarajevo s namerom da se opaše eksplozivom i raznese. Drugi primer je Sulejman Talović, koji je u Solt Lejk Sitiju ubio nekoliko ljudi u tržnom centru. Ne treba zaboraviti ni Muamera Topalovića, koji je usmrtio hrvatsku porodicu Anđelić. Osim toga, najsvežiji primer je Mevlid Jašarević'', dodao je Trifunović.

Jedno od prvih udruženja maloletnih pripadnika Armije BiH osnovano je u Ilidži, pa su svoja prava pokušavali da ostvare pri Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Generalni sekretar Udruženja maloletnih boraca Armije BiH Adis Ramović kaže da je u toj armiji učestvovalo 2.700 maloletnika, od kojih je deo nosio puške, a deo obavljao kurirske poslove. On je dodao da je ovo udruženje formirano kako bi pomoglo mladima koji su zbog učešća u ratu ostali bez završene srednje škole i nezaposleni.

Sociolog Slobodan Nagradić rekao je da tadašnje vlasti u BiH nisu smele da dozvole da na ratištu budu i maloletnici, čime su prekršeni međunarodni pravni instrumenti i u ovom slučaju odgovornost bi trebalo usmeriti prema vlastima, odnosno resornim ministarstvima.

Živica Abadžić, generalni sekretar Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, rekla je da njihova organizacija, bar do sada, nikada nije analizirala ovaj problem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U RATU BILO 3.000 DECE POD ZASTAVOM BIH

Izvor: Kurir, 04.Dec.2011, 08:12

BEOGRAD - Užas! Pod zastavom Armije BiH u proteklom ratu vojevalo je oko 3.000 mladića mlađih od 18 godina, iako je to zabranjeno međunarodnim konvencijama...BEOGRAD - Užas!..Pod zastavom Armije BiH u proteklom ratu vojevalo je oko 3.000 mladića mlađih od 18 godina, iako je to zabranjeno međunarodnim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.