400.000 dolara za jačanja kapaciteta bh institucija

Izvor: Cafe.ba, 09.Jun.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

400.000 dolara za jačanja kapaciteta bh institucija

BANJALUKA - Delegacija BiH i predstavnici Sekretarijata Zelenog klimatskog fonda dogovorili su u Bonu da BiH izradi plan pripravnosti za jačanje kapaciteta institucija BiH u oblasti mitigacije i prilagođavanja na klimatske promjene.

Na sesiji Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN u Bonu delegaciju BiH predvodi ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je rekla da je dogovoreno da plan, vrijedan 400.000 dolara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << bude izrađen u roku od sedam dana.

Ona je dodala da je dogovoreno i da u narednom periodu budu održani bilateralni sastanci s ciljem realizacije i odobravanja grant sredstava za institucije BiH na svim nivoima, vodeći računa o ustavnim nadležnostima.

Golićeva je napomenula da je BiH do sada uradila dva nacionalna izvještaja o klimatskim promjenama, te da je u toku izrada trećeg, kao i akcionog plana.

"Predstavnike Sekretarijata Zelenog klimatskog fonda posebno je obradovalo kada su čuli da smo usvojili Strategiju niskoemisionog razvoja. Sve su to preduslovi da bismo mogli aplicirati u ove fondove koji će biti značajna podrška prilagođavanja opština i u Republici Srpskoj i u FBiH", rekla je Golićeva, koja je i potpredsjednik Vlade Srpske.

Ona je dodala da je delegacija BiH razgovarala i sa delegacijom Evropske komisije - Јedinicom za međunarodnu i međusektorsku saradnju, te da su na sastanku razmijenjena iskustva o novom univerzalnom sporazumu o klimatskim promjenama koji bi trebalo da bude usvojen krajem godine u Parizu i mogućim projektima u BiH koje bi, eventualno, finansirala EU, iz oblasti zaštite životne sredine, a posebno klimatskih promjena.

"Najveća pažnja je usmjerena na energetsku efikasnost i na zakonsku regulativu koja je preduslov da bismo mogli uopšte aplicirati za ova sredstva. Republika Srpska je, kada je riječ o usklađivanju zakonske regulative sa EU standardima, u potpunosti implementirala sve evropske direktive iz energetske efikasnosti u zgradarstvu, što je potvrdila i Svjetska banka. Već radimo i na određenim projektima", naglasila je Golićeva.

Delegacija će tokom konferencije u Bonu imati više sastanaka na ministarskom nivou, a u Dortmundu će posjetiti udruženja koja okupljaju građane na privremenom radu u Njemačkoj.

Golićeva, na poziv UN, učestvuje u radu ministarske sesije Okvirne konvencije o klimatskim promjenama UN, a predvodi delegaciju BiH budući da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u ime

BiH nadležno za provođenje Okvirne Konvencije UN o klimatskim promjenama.

Na sesiji učestvuju ministri i predstavnici više od 200 zemalja članica UN, a jedan od ciljeva konferencije je obezbjeđenje globalne politike u borbi protiv klimatskih promjena i obezbjeđivanje podrške vlada novom univerzalnom sporazumu o klimatskim promjenama.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.