Upotrebljavate li SWR-metar?

Blog: Peđina beležnica, 07.Avg.2020, 02:42

Upotrebljavate li SWR-metar?

Izvor: https://pedja.supurovic.net/upotrebljavate-li-swr-metar


Neophodno je da antena koja se povezuje na predajnik ima impedansu koja odgovara impedansi predajnika. Ako ove impedanse nisu usklađene, u antenskom sistemu se javlja reflektovana snaga. Ova snaga se sabira sa emotovanom snagom i javljaju se vrhovi snage koji mogu biti značajno veliki i izazvati i kvar radio-stanice. Takođe, usled neusklađenosti impedanse velika je verovatnoća da će izračena snaga u antenu biti znatno manja do zanemarljiva. Takođe se povećavaju neželjene smetnje koje antenski sistem emituje u okolini radio-stanice.
Neusklađenost impedansi antenskog sistema i predajnike je uvek loša stvar i mora da se izbegne. Da bismo to izbegli moramo prvo da izmerimo. […]
[ ... vidi ceo članak ... ]
Related posts: Da li koristiti antenski analizator umesto SWR metra? S-metar LCD ESR tester – multimetar

Nastavak na Peđina beležnica...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Peđina beležnica. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Peđina beležnica. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.