Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 08.Mar.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekstovi polaznika „Škole istraživačkog novinarstva“

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavljuje sedam najboljih tekstova polaznike „Škole istraživačkog novinarstva“ koji je CINS organizovao u saradnji sa kancelarijom organizacije NED (National Endowment for Democracy) u Srbiji. Polaznici su prošli treninge iz osnovnih znanja, alata i tehnika istraživačkog novinarstva i pokušali da ih primene u praksi.


„Artur Takač“ diskvalifikovan Piše: Tamara Marković
Evropska atletska federacija je 2010. godine zabranila održavanje Beogradskog internacionalnog mitinga „Artur Takač“, posle čega je usledilo otkazivanje manifestacije na čijem su čelu svake godine održavanja bili ministri iz Vlade Srbije, a događaj finasiran iz državnog budžeta. Održavan je mitinga je zabranjeno zbog dugova od 250 hiljada evra koji su nastali 2007. godine, a još nije utvrđeno ko bi taj novac trebalo da vrati. Novac nije isplaćen stranim atletičarima i njihovim menadžerima, a odgovornost za neslavan završetak ovog takmičenja do danas nije utvrđena, niti se time iko bavio, iako to nisu ni jedini dugovi koji su ostali iza mitinga. U Sekretarijatu za sport i omladinu grada Beograda, koji je izdvajao sredstva za događaj tokom sve četiri godine održavanja, ne postoje finasijski izveštaji za 2007. i 2008. godinu.
--------------------------------------------------
Tržište sintetičkih droga u Srbiji: Laboratorije za amfetamin u garažama i magacinima Piše: Ana Kondić


U Srbiji se pojavljuju fabrike i laboratorije sintetičkih droga u kojima drogu prave viskoškolovani farmaceuti i hemičari. Poslednjih godina u Srbiji je porastao broj korisnika sintetičkih droga zbog niske cene, lošeg ekonomskog stanja u zemlji i dostupnosti narkotika. Carinska kontrola neefikasna, zakoni neprecizni.
Sintetičke droge je danas lako proizvesti u nekoj garaži, kombiju, hotelskoj sobi kaže Marko Nicović, ekspert za organizovani kriminal.
“Za proizvodnju sintetičkih droga potrebne su određene supstance za koje su neophodne posebne uvozne dozvole kao i odgovarajuće kontrole na carinama. Međutim, kod nas nema stroge kontrole svih tih supstanci i koriste se rupe u zakonu“, kaže Nicović.
--------------------------------------------------
PKB: Uništavanje uspeha Piše: Dimitrije Bukvić

Nekada veliki koncern, danas preduzeće u dugovima, PKB je na ivici da postane tužna priča srpske tranzicije u kojoj je uspeh socijalističkih giganata obrnuto srazmeran njihovom uspehu u kapitalizmu.
Radnik koji je imao sreću da 1980. radi u Poljoprivrednom kombinatu „Beograd” mogao je, osim dobre i redovne zarade, da računa i na niz povlastica – od odmaranja u nekom od PKB-ovih hotela širom bivše Jugoslavije do dobijanja novog stana u Padinskoj Skeli, naselju koje je niklo na zemljištu korporacije u beogradskom predgrađu, kada je odlučila da u njega naseli svoje zaposlene. Bio je jedan od nekoliko desetina hiljada zaposlenih u najvećem sistemu agrobiznisa u SFRJ. Roba proizvedena u kombinatu, sa prepoznatljivim četvrtastim amblemom, neprestano je bila na rafovima prodavnica. Od viška profita građeni su novi pogoni, farme, stambena naselja, odmarališta...
--------------------------------------------------
Vikendice u nacionalnom parku: zavera protiv prirode Piše: Bojana Jovanović

Dok stručnjaci tvrde da vikendice u Nacionalnom parku „Tara“ mogu da unište kompletan eko sistem jezera Perućac za pet godina, niko ih ne ruši zato što su podneli zahteve za legalizaciju. To što drugi zakon zabranjuje gradnju i legalizaciju vikendica u nacionalnim parkovima, za državnu administraciju ne znači ništa – postupak je teoretski beskonačan.
Na prostoru Nacionalnog parka „Tara“ teško je utvrditi tačan broj bespravno podignutih objekata koji, kao i u drugim parkovima prirode u Srbiji, godinama unazad predstavljaju problem. Gradi se neplanski, na prostorima koje nastanjuju specifične biljne i životinjske vrste, na trasama predviđenih saobraćajnica, bez obazira na prirodu i postojeća, starosedelačka domaćinstva. Najugroženiji je prostor na obali jezera Perućac, gde se ilegalni objekti grade na državnom zemljištu i to u zaštićenom području Nacionalnog parka. Premda je u maju 2010. godine Republička građevinska inspekcija donela rešenja o rušenju ovih vikendica, izgređenih pretežno od drveta, ni osam meseci kasnije ni jedan objekat nije srušen.

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.