Portabl antena od ribolovačkog štapa

Blog: Peđina beležnica, 06.Jul.2014, 06:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portabl antena od ribolovačkog štapa

Izvor: http://pedja.supurovic.net/portabl-antena-od-ribolovackog-stapa

Štap je od fiberglasa, dug je šest metara, a težak svega nekoliko stotina grama. Dovoljno je čvrst da se na njega može okačiti vertikalna antena pa i dipol. Sklopljen štap je dug 110 centimetara tako da je prihvatljiv da se nosi na rancu.
Antena je klasičan monoband dipol za 14 MHz, samo je monitran tako da se vrući krak okači na vrh štapa i visi kao uspravna antena, a drugi krak se postavi pod uglom od 45 stepeni kao jedan radijal i antena praktično radi kao GP sa jednim radijalom. Antena je umerena i SWR je 1:1.
Zračenje je određeno smerom radijala, tako da se premeštanjem radijala oko antene može menjati i smer zračenja. […]
[ ... vidi ceo članak ... ]
Related posts: Zašto se jedna od najpopularnijih radio-antena zove YAGI? Koliko snage emitujete? TPLink TL-ANT2408C – antena za sve prilike

Nastavak na Peđina beležnica...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Peđina beležnica. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Peđina beležnica. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.