Počinje Beogradski festival igre

Blog: Clubbing.rs, 31.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Beogradski festival igre

Kao logično raskršće balkanskog regiona, Beograd je svoju konkurentnost na evropskoj festivalskoj mapi utvrdio prisustvom prestižnog plesnog  projekta.

 
Najavljujući svoju šestu ediciju, od 1-15 aprila 2009 godine, Beogradski festival igre je postao dobra tradicija, koja podrazumeva dolazak istaknutih baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija. Koncipiran sa ciljem da predstavi značajna stremljenja savremene igre, događaj je uspostavio i potvrdio umetničke standarde, ali i osnažio komunikaciju sa domaćom i inostranom publikom.

Nagrada Evropske inicijative i Fonda "Jelena Šantić" (2006), priznanje UNESCO-a, u vidu titule vodećeg plesnog projekata u regionu Jugoistočne Evrope (2006), kao i prijem u Svetsku plesnu alijansu (2007), bili su podsticaj i obaveza za manifestaciju.

Izuzetna posećenost predstava i formiranje nove publike, pozitivne kritike i reakcije iz inostranstva, informativni i edukativni sadržaji namenjeni lokalnoj plesnoj zajednici, popularizacija savremene igre u zemlji i regionu, kao i mogućnost da plesna umetnost nađe put do najšire publike emitovanjem predstava i posebnih emisija na televiziji, samo su neki od rezultata koji određuju kreiranje programa.

Festival je osnovan na inicijativu Međunarodnog saveta za igru CID UNESCO iz Pariza, a selektor programa je beogradska balerina i koreograf Aja Jung.
 
 

Nastavak na Clubbing.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Clubbing.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Clubbing.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.