Blog: KudaZaVikend.com, 27.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planina Goč

U sklopu severnokopaoničkih planina, 200 km od Beograda, nalazi se planina Goč, sa nadmoroskom visinom od 1124 metara. Put od Kraljeva vodi dolinom reke Ribnice preko mesta Brezne do Dobre vode - oko 35 km.

Goč ima više od 250 izvora sa zdravom pijaćom vodom, dve reke, Sokoljsku i Gvozdačku, koje su poribljene pastrmkom, što je pravi izazov kako za ribolovce tako i za sve ostale ljubitelje prirode. To su bistre vode koje idu od samog vrha i gravitiraju prema kraljevačkom delu Ibra i reke Ribnice. Na Goču postoji i prekrasno jezero i obeležene staze za šetnju, a sa vrha planine putni pravci vode na sve četiri strane sveta.

Osim sportistima, Goč je posebno interesantan i deci, zbog čega ga neki nazivaju i dečjom planinom. Kada se saberu sve godišnje posete skijaša, sportista i dece koja dolaze iz kraljevačke opštine brojka se može iskazati u hiljadama uživalaca u ovoj prirodnoj blagodeti. Sa svojih 1.000 metara nadmorske visine Goč pruža idealne uslove za oporavak kardiovaskularnih bolesnika i svih onih koji imaju problema sa takozvanim bolestima modernog doba. Zbog svega toga Goč je postao i planina zdravstvenog turizma, bez obzira što sadržaji na njemu nisu osmišljavani isključivo ili delimično za takve namene.

Pravi zaljubljenici u planine Goč posećuju i u letnjem periodu, kada priroda buja i dominira zelena boja. Ljubitelji aktivnog odmora imaju izbor od pet staza zdravlja, markiranim od strane radnika Nastavno turističkog naselja "Goč - Gvozdac".

Staze su obeležene različitim bojama: žutom, zelenom, braon, plavom i crvenom, a sortirane su po efektivnoj težini.

Nastavak na KudaZaVikend.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KudaZaVikend.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KudaZaVikend.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.