Optužnica potvrdila pisanje CINS–a

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 09.Avg.2010, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica potvrdila pisanje CINS–a

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević (foto: Tanjug)


Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je novu optužnicu protiv Darka Šarića i još osam lica zbog sumnje da su na razne načine „oprali” i ubacili u legalne tokove više od 20 miliona evra, saopštio je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. Sem Šarića, ovom optužnicom obuhvaćeno je i osam novih osoba: Nebojša Jestrović, Andrija Krvović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blogovi << Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Dubravka Štrbić i Stevica Kostić.
Prema rečima tužioca, kriminalne aktivnosti ove grupe preduzimane su od 2008. do 2010. god. na području Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice i Sremske Mitrovice. Reč je o takozvanom „prljavom” novcu koji je trebalo legalizovati i uvesti u regularan privredni i finansijski sistem, a taj postupak legalizacije bio je zadatak optuženih. U tu svrhu, osnovano je više of šor kompanija za transfer novca u Srbiju, kojim su kasnije kupovana poljoprivredna dobra, preduzeća i druga imovina, o čemu je CINS ranije pisao. Deo prljavog novca je u Srbiji polagan u kešu u „Metals banci” iz Novog Sada, na račune fizičkih lica, a koji je kasnije korišćen radi izdavanja bankarskih garancija u postupku privatizacije društvenih preduzeća. Radisavljević je naveo da su preduzeća u kojima je završio novac „Jedinstvo” iz Gajdobre, „Mladi Borac” iz Sente, „Putnik” i „Vojvodina” iz Novog Sada, „Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice i „Palić” iz Subotice. Pogledajte šemu Šarićevih preduzeća postavljenu krajem februara ove godine.
Od devetoro optuženih u pritvoru je sedmoro. Darko Šarić i Zoran Ćopić su u bekstvu, pa će im suditi u odsustvu, a kazna za ovo krivično delo iznosi od 2-12 godina zatvora.
Specijalano tužilaštvo za organizovani krinimal podiglo je polovinom aprila optužnicu protiv Šarića i još 19 osoba osumnjičenih za krijumčarenje kokaina.
B.J.
Pošalji/Snimi

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.