Nova tablica sricanja u radio-telefoniji

Blog: Peđina beležnica, 23.Nov.2018, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova tablica sricanja u radio-telefoniji

Izvor: https://pedja.supurovic.net/nova-tablica-sricanja-u-radio-telefoniji

Sve radio-službe u govornoj komunikaciji radi lakšeg sporazumevnja upotrebljavaju sricanje znakova. Da bi to moglo da se radi koristi se standardizovana tablica sricanja tako da svi koriste isti način izgovora znakova. U žargonu radio-amateri to zovu i spelovanje (od engleskog spell).
Tablica je jednostavna. Sastoji se od unapred određenih reči, pojmova, koji su vezan za svako slovo, broj i znak intepunkcije. U uslovima slabije čujnosti, kada se teže razume govor, umesto da se izgovaraju reči sliče se slovo po slovo.
Za vreme Jugoslavije tablica sricanja je sadržavala pojmove, uglavnom imena gradova i drugih geografskih pojmova iz cele Jugoslavije. Kada je došlo do raspada te države, neko je zaključio da treba da se promeni  i način sricanja i da se iz njega uklone pojmovi sa teritorijakoji više nisu pripadali našoj državi. […]
[ ... vidi ceo članak ... ]
Related posts: Radio-amaterizam: Saradnja sa lokalnom zajednicom Kakvih sve likova ima (Danijel Miletić, „radio-amater“, Republika Srpska) Radio-amaterski frekventni opsezi

Nastavak na Peđina beležnica...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Peđina beležnica. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Peđina beležnica. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.