Jezero Zaovine, planina Tara

Blog: Peđina beležnica, 03.Sep.2009, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezero Zaovine, planina Tara

Nezaboravan pogled na zaovinsko jezero na planini Tari sa vidikovca na Miloševcu, podno vrha Zborište.
Ovo jezero je deo sistema reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta na reci Drini. Van sezone velike potrošnje električne energije, hidrocentrala na jezeru Perućac radi kao velika vodena pumpa koja izbacuje vodu cevovodom dugim oko 15 kilometara u visinsko veštačko jezero  Zaovine, stvarajući akumulaciju vode. Kada su potrebe za električnom energijom povećane, voda iz ovog jezera se istače nazad u hidroelektranu i tako obezbeđuje dodatna energija.
Zaovinsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od oko 900 metara, i ima površinu od oko 5600 hektara, veoma razuđene obale koja krije [...]

Nastavak na Peđina beležnica...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Peđina beležnica. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Peđina beležnica. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.