Dosije Šarić: Kratka istorija jedne privatizacije

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 23.Jul.2010, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosije Šarić: Kratka istorija jedne privatizacije

Kiosk Štampa-WAZ (VREME)


Posao sa Štampom se s pravom može nazvati jednim od prvih velikih Šarićevih legalnih poslovnih poduhvata. U samoj Štampi se Šarić neće zadržati dugo i već za godinu dana će svoj distributivni lanac prodati nemačkoj medijskoj grupaciji VAC, koja je malo pre toga izašla iz vlasništva konkurentske distributivne mreže Future plus. Piter Lange, član uprave VAC-a, kaže da je za ime Darka Šarića saznao tek na samom finalu procesa preuzimanja kompanije. “Šarić tada nije bio poznat kao kontroverzna osoba, pa nismo imali potrebe da sumnjamo i da postavljamo pitanja. Mi nismo imali nikakvog kontakta sa njim, nikakvih telefonskih poziva, sastanka, ničega...”
Tekst objavljen u nedeljniku 'Vreme'
Čini se da je uloga koju je Darko Šarić, aprila ove godine optužen da je organizator međukontinentalnog šverca kokaina, imao u kupovini i prodaji lanca kioska Štampa, veoma bitna za njega. Pre svega, sam je Šarić u pismu koje je poslao domaćoj javnosti pre dve nedelje nagovestio da je on zahvaljujući ovom poslu jedan uspešan biznismen koji je znao šta da kupi i preproda, a ne lider balkanskog narko-kartela, kako su ga organi gonjenja označili.
Šarić, međutim, kako pokazuje dokumentacija do koje smo došli, nije jedina ličnost koja je prošla kroz vlasničku strukturu ovog trenutno najjačeg maloprodajnog lanca štampe i cigareta. Čini se da je dosta novca nepoznatog porekla prošlo kroz ovu kompaniju dok je na kraju nije otkupio nemački medijski gigant VAC.
Krenuli smo tragom Šarićevog pisma i pregledali podatke iz Agencije za privredne registre, obimnu poslovnu dokumentaciju koja prati razvoj distributivnog lanca, pokazuje koju je tačno ulogu Šarić imao u njemu i kako je ceo posao prodaje ove firme medijskom koncernu VAC obavljen i sklopljen.
Ali, da se krene od samog početka.
Prodajna mreža Štampa je, s obzirom da je konkurencija upala u bankrot, trenutno najmoćniji distributivni lanac novina i cigareta u Srbiji. Prema informacijama dobijenim iz ove firme, ona raspolaže mrežom od 550 kioska, uglavnom lociranih u Beogradu i Novom Sadu, i lancem od 50 prodavnica “Just a moment”. U ovim objektima dnevno pazari oko 160.000 kupaca. Firma upošljava 1870 radnika, a kako to prikazuje finansijski izveštaj, prethodne godine je ostvarila prihod od blizu 8,5 milijardi dinara.
Kompanija koja danas upravlja ovim lancem kioska je Štampa sistem, osnovan 30. juna 2005. Međutim, sama distributivna mreža postoji još od 60-ih godina i u početku je njome upravljalo društveno preduzeće DP Štampa. Kada je krajem 90-ih u Srbiji započeo prelazak na tržišnu privredu, ovaj maloprodajni lanac se takođe svojinski transformisao, pa tako, 1998. godine, DP Štampa, zajedno sa jednim privatnikom osniva preduzeće Štampa komerc, koje preuzima poslovanje lanca kioska.
U POČETKU BOKANOVI
Taj privatni preduzetnik bio je Mladen Grujić, trenutno biznismen i poslanik Nove Srbije u Skupštini.
Kada je preduzeće Štampa komerc osnovalo Štampa sistem, koji će odmah preuzeti upravljanje nad distribucijom, Mladen Grujić je rešio da napusti vlasništvo u majci firmi i uopšte posao distribucije štampe. On je danas vlasnik mnogih drugih firmi. Između ostalih, Lilli drogerie, Beotursa, Treće petoletke, kao i čuvenog lanca pekara Hleb i kifle.
Grujić je svoje mesto u Štampa komercu prepustio porodici svog rođaka Vanje Bokana, ubijenog u Atini 7. oktobra 2000. Tako, novi partneri državnom preduzeću postaju Bokanove ćerke: punoletna Naike, kao i maloletne Olga i Ingrid, koje je zastupala Bokanova udovica Sanja Bošković. Za osnivanje Štampa sistema uplaćen je kapital od oko 350 miliona dinara.
Ubrzo zatim, 11. jula 2005, nepunih mesec dana nakon osnivanja ovog novog preduzeća, Štampa komerc prepušta kompletno vlasništvo nad Štampa sistemom i time distributivnu mrežu grčkoj firmi Polestar enterprajzis. U decembru 2005, ova firma dalje vlasništvo predaje kiparskoj kompaniji Lekana trejding. Obe ove firme su se nalazile u vlasništvu Vanje Bokana, a nakon njegove smrti su pripale ćerkama. Naike se pojavljuje kao potpisnik ugovora o primopredaji vlasništva u Štampi. Bokan je inače poslednji period života proveo upravo u Grčkoj, u ekskluzivnom atinskom naselju Glifada odakle je upravljao poslovima i gde je, pred ulazom u svoju vilu, ubijen iz automatskog oružja. Ubice i naručioci nikada nisu otkriveni. Za Bokana se tvrdilo da je bio jedan od pionira u poslu šverca cigareta, kao i da je u trenutku smrti bio jedan od najbogatijih Srba.
u vlasništvu braće Šarić, podnelo je 2007. godine zahtev za dobijanje dozvole za kablovsku distribuciju TV programa, ali je Savet Agencije za radiodifuziju Crne Gore odbio ovaj zahtev." width="185" height="260" />ŠARIĆEVI POSLOVI SA MEDIJIMA Štampa sistem nije jedina kompanija čija je aktivnost povezana sa medijima a u koju je Darko Šarić plasirao svoj novac, pokazuju podaci poslovnih arhiva Srbije i Crne Gore. Na čelo upravnog odbora glavnog konkurentskog preduzeća, Future plus, marta 2009. godine je imenovan Nebojša Jestrović, Šarićev saradnik u privatizacijama preduzeća u Srbiji. Ovo postavljanje je od strane dela javnosti protumačeno kao Subotićevo prepuštanje lanca kioska Šariću. Prema toj teoriji, Subotić je tada već bio oslabljen zbog istrage koja se protiv njega vodi i u strahu od zaplene imovine, a Šarić je sa druge strane bio van opasnosti i pun novca koji je morao negde plasirati, te je oberučke prihvatio da kupi Futuru plus. Ova poslovna veza se nalazi pod istragom tužilaštva. Što se tiče samih štampanih izdanja, koliko je sada poznato, Šarić je imao udela u dva lista. Udeo u uticajnom crnogorskom listu “Pobjeda”, koji se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, iznosio je oko 2,5 odsto akcija u 2009. godini. Akcije su držali Šarićeva firma Mat kompani, koja godinama dominira privrednim životom Pljevalja, i njegov saradnik Jovica Lončar. Novija lista akcionara pokazuje da je Lončar napustio svoj udeo. U Srbiji su Svetlana Ceca Šarić, atraktivna manekenka i supruga Darkovog rođenog brata Duška, i Naike Bokan zajedno osnovale “Code magazin” u junu prošle godine. Ovaj magazin je pratio dešavanja na domaćoj džet-set sceni, a prestao je izlaziti neposredno nakon raspisivanja poternice za Šarićem. Dve štamparije se mogu vezati za Šarića i njegov klan. To su BMG-MN i MN štamparija, osnovani u Beogradu 2005. i 2006. godine, a vlasnici su Nebojša Joksić i Miloš Nikolić, obojica optuženi 12. aprila ove godine da su kao članovi Šarićevog klana bili direktno uključeni u trgovinu kokainom. Preduzeće Mat kompani, u vlasništvu braće Šarić, podnelo je 2007. godine zahtev za dobijanje dozvole za kablovsku distribuciju TV programa, ali je Savet Agencije za radiodifuziju Crne Gore odbio ovaj zahtev.


PREUZIMA ŠARIĆ
Oktobra 2006. godine dolazi do ponovne promene vlasničke strukture Štampa sistema, ali ovog puta se tu pojavljuju nova lica i kompanija polako odlazi iz ruku članova porodice Bokan.
Tako,...

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.