Diler ili stručnjak za statistiku

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 02.Avg.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diler ili stručnjak za statistiku

   
'U projektu Organizovani kriminal koji su udruženo radili novinari istraživači iz regiona Kalić se, uz Nasera Keljmendija, označava i kao jedan od partnera Darka Šarića'
MONITOR, 13. maj 2011 - Safetu Kaliću, biznismenu iz Rožaja, udobno je u Crnoj Gori. Ovaj četrdesetdvogodišnjak je u domovini stekao ogromnu imovinu u doba kada su u ovom dijelu Balkana bješnjeli ratovi, ekonomija propadala, a tek mali broj znao da se „snađe'. Većinu takvih sada nazivaju kontroverzni biznismeni. Po verziji koju je ovaj Rožajac nedavno iznio pred crnogorskim sudovima, u procesu koji je pokrenuo protiv našeg nedjeljnika, početni kapital od 160 hiljada eura zaradio je baveći se statistikom u Njemačkoj. Taj je novac uložio u hotelijerstvo na opustošenom sjeveru Crne Gore i postao milioner. Kao u bajci.
Prema drugima Kalić je jedan od glavnih narko bosova Balkana. Tako ga je označio srpski MUP 2003. godine, tokom akcije Sablja, kada su se tamošnje vlasti nakon ubistva Zorana Đinđića obračunavale sa organizovanim kriminalom. Prema tim tvrdnjama Kalić je godinama zemunski klan snabdijevao ogromnim količinama narkotika. Srpski mediji pisali su i da je Dejan Milenković Bagzi, pred sudom izjavio da je od Kalića kupio 600 kilograma heroina: ,,Saja je dobijao drogu iz Turske po strahovito niskoj ceni jer je on Turcima izvozio kiselinu bez koje oni nisu mogli da prave heroin', navodno je rekao Bagzi. Direktor srpske policije Milorad Veljović obnovio je nedavno optužbe. ,,Ko može da spori da je Safet Kalić bos... Određena operativna saznanja ukazuju na to, i mi imamo operativne informacije da je snabdijevao određene grupe'.
I bosanska policija Kalića povezuje sa trgovinom narkotika, prema tvrdnjama Mubareka Asanija, novinara sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo. U projektu Organizovani kriminal koji su udruženo radili novinari istraživači iz regiona Kalić se, uz Nasera Keljmendija, označava i kao jedan od partnera Darka Šarića.
U Crnoj Gori važi Kalićeva verzija. Ostala bi na snazi i da se na internetu pojavi snimak na kom priznaje da je narko bos. Šef crnogorske policije takve snimke ne gleda.
Veselin Veljović, kako je nedavno izjavio TV Vijesitma, nije među gotovo dvjesta hiljada onih koji su na Ju tjubu vidjeli svadbu Rožajca, pa je propustio mnogo toga što jedan policajac treba da vidi. Na primjer kako Kalić na benzinskoj pumpi M petrol u Rožajama puca iz automatskog oružja marke heckler&koch, okreće se put prisutnih i vragolasto kaže: „Nije brat baš nevješt'.
Ali jeste direktor Uprave policije. Veljović je objasnio da je znao da se te večeri pucalo iz automatskog oružja, ali ne i da je pucao Safet. U detalje ga je mogao uputiti i Zoran Lazović, visoki funkcioner ANB-a koji je nesporno bio na Kalićevoj svadbi, skupa sa Ljubišom Mijatovićem, šefom obezbjeđenja bivšeg premijera i odabranim društvom. Tu je bio i Ljubiša Buha Čume, nekadašnji vođa surčinskog klana. Srpski su mediji na snimcima navodno prepoznali i Darka Šarića. Kumovska je to familija. Samo za vjenčanicu potrošeni su navodno milioni.
Imao je Kalić od čega. U registru Privrednog suda na njegovo se ime vode tri preduzeća - Daut&Daut, Eye Security i Tajson. Povezan je i sa rožajskim preduzećem M petrol, koje su osnovali Kalićeva sestra Mersada i njegov zet Ernest Šabotić. Preko te firme privatizovano je rožajsko preduzeće Turjak, nekada u državnom vlasništvu, koje se bavilo hotelijerstvom i ugostiteljstvom. U Upravnom odboru Turjaka su Kalićeva supruga , sestra i rođeni brat Mersudin.
Prema podacima Uprave za nekretnine imovina Turjaka je impresivna. To preduzeće gazduje sa preko sto hiljada kvadrata zemlje u Rožajama, i preko 4. 800 kvadrata poslovnog prostora. U tom gradu Kalić, preko Turjaka, posjeduje dva hotela i dva restorana. Na nekadašnjem parkingu hotela Rožaje, u centru grada, podigao je i velelepnu zgradu sa heliodromom. U Ulcinju, Turjak posjeduje odmaralište od 6255 kvadrata.
Za privatizaciju HTP Turjak Predrag Nenezić, bivši ministar turizma imao je samo riječi hvale. Na otvaranju hotela Rožaje, koji su Kalić i njegovi rekonstrusali i napravili luksuzan objekat, Nenezić je kazao:'Otvaramo jedan od najljepših hotela, ne u Crnoj Gori, već u regionu. Ovo je još jedan dokaz da se naša predizborna obećanja ostvaruju i da imamo intenzivan razvoj svih vrsta turizma, kako na jugu, tako i na sjeveru'. Čestitke su stigle i od predsjednika Filipa Vuijanovića i tadašnjeg premijera Željka Šturanovića.
Nakon ulaganja u hotel u centru Rožaja, Kalić je stao sa investicijama. Na rekonstrukciju hotela Turjak, najavljenu za kraj 2009. godine, još se čeka. Mještani kažu da ne izgleda kao da će brzo.
U vlasništvu Kalićeve firme Dut&Daut je i nekadašnje državno preduzeće Kristal iz Rožaja, čija je osnovna djelatnost bila proizvodnja ravnog stakla. Kalić je to preduzeće preuzeo 2006. godine od Eurofonda koji kontroliše Veselin Barović i firme i lica povezana sa njim. U Barovićevom vlasništvu Kristal je bio od 2002. godine.
Kalića je državna Pobjeda po preuzimanju Kristala, predstavila kao spasioca rožajske radničke klase. Zanimljivo je međutim da je jedino ulaganje Kalića u Kristal za koje se zna - oko 200 hiljada eura koje je dao za neisplaćene zarade u periodu od deset godina. Isplatio je radnike, ali kako su Kalićevi menadžeri objasnili, novi vlasnik nije namjeravao da pokrene proizvodnju stakla. Zbog čega su onda preuzeli Kristal? Poslovna tajna, pisala je Pobjeda, najavljujući ubrzo „novi proizvodni program'. Ništa od toga.
Rožajski bos nije morao da brine o ostalim dugovanjima tog rožajskog preduzeća. Nešto prije nego ga je preuzeo, mali akcionari Eurofonda optužili su upravu zbog odluke da sve gubitke rožajskog Kristala prenese na barsko preduzeće Izbor u vlasništvu Eurofonda.
Prema podacima Uprave za nekretnine Kristal posjeduje 11.451 kvadrata zemljišta i 5.455 kvadrata poslovnog prostora. Na tim je nekretninama upisan teret zbog kredita u CKB banci iz avgusta 2006. godine. Kalić je, sudeći po tome, nakon preuzimanja Kristala imovinu preduzeća založio da bi dobio kredit. Gdje je uložio taj novac ne zna se. Bio je zainteresovan i da preuzme rožajsko šumarsko preduzeće. Iako je nudio milione za preduzeće, država ga je za mnogo manje pare dala drugom ponuđaču.
Na Kalićevu firmu, simboličnog imena Tajson, vodi se 3675 kvadrata zemljišta u Rožajama i 2308 kvadrata stambenog i poslovnog prostora. I nad tim je nekretninama upisana hipoteka u korist CKB banke.
U vlasništvu firme M petrol, prema podacima Uprave za nekretnine, je preko devet hiljada kvadrata zemljišta u Rožajama, privredna zgrada od 413 kvadrata, benzinska stanica od 500 kvadrata. Firma koju vodi Kalićeva sestra uknjižila je i park od 450 kvadrata.
Kalić na svoje ime u Rožajama ima preko 45 hiljada kvadrata i 217 kvadrata stambenog prostora. Na Svetom Stefanu posjeduje stan od 92 kvadrata, a u Podgorici stan od 192 kvadrata, u elitnom naselju Gorica C, u Ulcinjskoj ulici.
Tokom suđenja grupi čiji su pripadnici, prema optužnici, baš u stanu Safeta Klaića pripremali ubistvo barskog biznismena Veselina Bujića Kalić je negirao veze sa optuženima. Ključ od stana imali su, objasnio je, on, njegova supruga i Duško Šarić, mlađi brat Darka Šarića. „Dao sam mu ključ jer smo kumovi i što je on meni ranije dao ključ od svoga stana u Beogradu. Mislim da je optuženima Duško dao ključ, ali o tome nijesam s njim razgovarao, niti bih ga svojim pitanjima doveo u neprijatnu situaciju', objašnjavao je Kalić.
U istoj zgradi stan od 150 kvadrata posjeduje i majka Safeta Kalića, Sadika. Stan od 90 kvadrata u glavnom gradu ima i Kalićeva sestra, u elitnom naselju Kruševac.
Kalićeva majka u Rožaja ma posjeduje oko 282.893 kvadrata zemljišta, koje je većim dijelom uknjiženo kao nasljedstvo, a manjim kao kupovina. Na njeno ime vodi se i 469 kvadrata stambenog prostora u Rožajama.
Da li je stvarno do svega ovog Safet, kao stručnjak za statistiku, došao novcem zarađenim po Njemačkoj? Da li je na njegovoj svadbi slučajno bila elita narko biznisa? Crnogorsku policiju to očito mnogo ne zanima.
Milena PEROVIĆ-KORAĆ
Tweet

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.