Amina iza rešetaka, Sajo na odmoru

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 03.Avg.2011, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amina iza rešetaka, Sajo na odmoru

U projektu Organizovani kriminal, koji su udruženo radili novinari istraživači iz regiona, Kalić se, uz Nasera Keljmendija, označava i kao jedan od partnera Darka Šarića.
HAPŠENJE PRIPADNIKA KLANA KALIĆ U ROŽAJAMA

   
MONITOR, 29. jul 2011 - Crnogorska policija uhapsila je Aminu Kalić, suprugu kontroverznog Rožajca Safeta Kalića, i njegovog brata Mersudina Kalića. Kalići su uhapšeni po nalogu specijalne tužiteljice za organizovani kriminal Đurđine Ivanović, koja ih tereti za pranje novca zarađenog od trgovine narkoticima.
Tužilaštvo za isto djelo sumnjiči i Safeta Kalića, ali on je u bjekstvu. Navodno se skriva u Turskoj, gdje ima uhodane poslovne veze. Državna tužiteljica Ranka Čarapić najavila je prije nekoliko dana novi krug hapšenja, kao odgovor na obaveze Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i policije.
Safet Kalić se cijelu deceniju pominje kao kontroverzna ličnost povezana sa švercom heroina i narko klanovima – od Zemuna, preko Kosova, do Prištine. Ali, on je bio cijelo vrijeme bezbjedan u Crnoj Gori.
Tužilaštvo tereti Safeta, njegovog brata i suprugu da su u periodu od 2006. do 2011. godine kroz finansijske transakcije u Crnoj Gori legalizovali veliku količinu novca sumnjivog porijekla. Navodno su samo preko Crnogorske komercijalne banke u Rožajama oprali više od sedam miliona gotovine. Tim novcem Kalići su navodno plaćali rate za kredite koje su od te banke podigli preko svojih preduzeća, ali i plaćali dobavljače i novac prebacivali na privatne račune.
To je vjerovatno samo djelić novca koji je legalizovan. Veći dio je ubačen u sistem preko privatizacije, kupovine nekretnina, trgovinom naftom i drugim robama. Njegova imovina se procjenjuje na desetine, ako ne i stotine miliona eura.
Prema ranijim istraživanjima Monitora, Safet Kalić pored stotina hiljada kvadrata u nekretninama, sa rodbinom posluje preko razgranate mreže preduzeća. U registru Privrednog suda na njegovo se ime vode tri preduzeća - Daut&Daut, Eye Security i Tajson, na čijem je čelu njegova supruga Amina. Safet je povezan i sa rožajskim preduzećem Mpetrol, koje su osnovali njegova sestra Mersada i zet Ernest Šabotić. Preko te firme privatizovano je rožajsko hotelsko preduzeće Turjak, nekada u državnom vlasništvu. U Upravnom odboru Turjaka su Kalićeva supruga, sestra i privedeni brat Mersudin.
Crnogorska policija je nakon hapšenja pretresla znatan dio objekata koje Kalići posjeduju u Rožajama, a oduzeta je i obimna dokumentacija. U momentu dok pišemo ovaj tekst, očekuje se saslušanje Amine i Mersudina od strane tužilaštva, a iz policije je najavljeno da će za Safetom biti raspisana potjernica. To su potvrdili i u kancelariji Interpola u Podgorici.
Otkad je Kalić u bjekstvu, niko sa sigurnošću ne zna. Odmah po privođenju njegove supruge i brata, pojavile su se špekulacije da su moćni krugovi dojavili Safetu šta se sprema, pa je imao vremena da se skloni. U Rožajama ga već neko vrijeme ne viđaju kako ispija kafe u svojim lokalnim.
Monitor iz povjerljivih izvora saznaje da je policija još prije mjesec dana „imala kompletiran slučaj' protiv Kalića.
Kalić je u Rožajima, a i šire, razvijao biznis, iako su ga srpska i bosanska policija ranije označile kao jednog od glavnih narkobosova u regionu. Tako ga je označio srpski MUP još 2003. godine, tokom akcije Sablja, kada su se tamošnje vlasti nakon ubistva Zorana Đinđića obračunavale sa organizovanim kriminalom. Prema tim tvrdnjama, Kalić je godinama zemunski klan snabdijevao ogromnim količinama narkotika. Srpski mediji pisali su i da je Dejan Milenković Bagzi pred sudom izjavio da je od Kalića kupio 600 kilograma heroina: ,,Saja je dobijao drogu iz Turske po strahovito niskoj ceni jer je on Turcima izvozio kiselinu bez koje oni nisu mogli da prave heroin', navodno je rekao Bagzi. Te optužbe nijesu, međutim, dokazane.
,,Ko može da spori da je Safet Kalić bos... Određena operativna saznanja ukazuju na to, i mi imamo operativne informacije da je snabdijevao određene grupe,' rekao je nedavno Milorad Veljović, direktor Uprave srpske policije.
Safeta Kalića i u Bosni i Hercegovini povezuje sa trgovinom narkotika. U projektu Organizovani kriminal, koji su udruženo radili novinari istraživači iz regiona, Kalić se, uz Nasera Keljmendija, označava i kao jedan od partnera Darka Šarića. Da je u kumovskim vezama sa bratom Darka Šarića Duškom, Safet je nedavno potvrdio pred sudom, tokom suđenja grupi čiji su pripadnici, prema optužnici, baš u njegovom stanu pripremali ubistvo barskog biznismena Veselina Bujića.
U Crnoj Gori Kalić se pominjao kao bezbjednosno interesantna osoba, kako ga je vidjela i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB). Ona ga je prije nekoliko godina u jednom od svojih izvještaja, koji je procurio u javnost, tretirala kao pripadnika takozvanog rožajskog klana.
Široj crnogorskoj javnosti postao je poznat nakon što je na Ju tjubu objavljen snimak njegove svadbe, na kojoj su među zvanicama bili pripadnici surčinskog i zemunskog klana, ali i visoki funkcioneri ANB-a Zoran Lazović i Ljubiša Mijatović, šef obezbjeđenja bivšeg premijera Mila Đukanovića. Srpski su mediji na snimcima navodno prepoznali i Darka Šarića. Veselin Veljović, direktor Uprave policije, kazao je da on takve snimke ne gleda. Umjesto toga tužilaštvo je saslušavalo novinara Monitora Petra Komnenića, kako bi utvrdilo ko je snimak pustio na internet. Nedavno je tim povodom u policiji saslušana i Vanja Ćalović, direktorica MANS-a. Iz policije su kazali da Kalić uživa pravo na privatnost koje je objavljivanjem snimka narušeno.
Crnogorska policija i tužilaštvo čekali su cijelu deceniju da bi krenuli u akciju.
Kako je u jednom procesu protiv Monitora sam objasnio, početni kapital od 160 hiljada maraka zaradio je baveći se statistikom u Njemačkoj. To je, navodno, uložio u hotelijerstvo na opustošenom sjeveru Crne Gore i postao milioner. Kao da je otkrio izvorište nafte.
Kalić je preuzeo u posjed cijeli jedan grad i okolinu. Zaposlio stotine ljudi i sada se, nakon najnovijih hapšenja, mogu pročitati komentari – da je Sajo bio rožajska majka. Nešto, kao Šarić u Pljevljima.
Kalić je bio partner crnogorske vlasti. Za privatizaciju HTP Turjak Predrag Nenezić je na otvaranju hotela Rožaje, koji su Kalić i njegovi rekonstrusali i napravili luksuzan objekat, kazao: ,,Otvaramo jedan od najljepših hotela, ne u Crnoj Gori, već u regionu. Ovo je još jedan dokaz da se naša predizborna obećanja ostvaruju i da imamo intenzivan razvoj svih vrsta turizma, kako na jugu, tako i na sjeveru'.
Čestitke su za ovaj poduhvat Safetu stigle i od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i tadašnjeg premijera Željka Šturanovića.
Nelegalni poslovi i trgovina heroinom i kokainom očito su unosna privredna grana u Crnoj Gori. Kroz crnogorske banke i privatizacije ubacivan je i legalizovan novac iz tih izvora.
Zanimljivo, od Zavale do Rožaja stradaju braća i izvršioci, dok se vođe klanova ne procesuiraju ili su se na vrijeme sklonili od pravde. Da li zbog toga što bi oni mogli otkriti ko je njihov nalogodavac i ko je stvarno na vrhu kriminalne piramide u Crnoj Gori.
Policija smetnja tužilaštvu
Nebojša Medojević tumači hapšenje u Rožajima i obuzdavanje klana Kalić:
,,SAD su još 2009. godine kao svoj strateški interes promovisale stabilnost regiona, a organizovani kriminal sa političkom i državnom podrškom ovog režima postao je ozbiljna prijetnja interesima SAD i EU. Nema nikakve dileme da su u međunarodnoj zajednici nezadovoljni rezultatima rada Igora Lukšića, Duška Markovića i Ranke Čarapić. Uslijedio je žestoki pritisak na Vladu i tužilaštvo da okončaju neke istrage koje se dugo vode. SAD je već u Crnu Goru poslala iskusnog istražitelja specijalistu za narko kartele i pranje novca od droge i on već radi u kabinetu specijalnog tužioca. Tužilaštvo u svojim istragama ima ozbiljan problem opstrukcije i neprofesionalnog postupanja policije, koja ne prikuplja dokaze protiv korumpiranih funkcionera DPS-a i narko mafije. Zato tužilaštvo kreće u samostalne istrage oko Kalića i pranja novca, jer mu za to ne treba pomoć policije. Prema mojim saznanjima, međunarodna zajednica očekuje hitnu smjenu Veselina Veljovića, koga vide kao ozbiljnu smetnju u borbi protiv kriminala i korupcije', tvrdi Medojević.
Milena PEROVIĆ-KORAĆ
Pročitajte tekst na sajtu Monitor online.
Tweet

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.