A od kuma – upravni odbor

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 17.Dec.2010, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A od kuma – upravni odbor

Predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, svog kuma i poslovnog partnera sporne poslovne prošlosti, Radosava Savatijevića, postavio u dva upravna odbora domaćih javnih preduzeća
Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije (foto: http://www.jedinstvenasrbija.org.rs)

Radosav Savatijević – Kene, bivši savezni poslanik Stranke srpskog jedinstva iz Lazarevca, a sada istaknuti funkcioner Jedinstvene Srbije, vlasnik televizije Spektrum u Lazarevcu i preduzeća PAM-EK u Beogradu, član je upravnih odbora Elektroprivrede Srbije i Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, iako je prethodno bio poznat po spornim poslovnim aktivnostima sa javnim preduzećima. On je na te funkcije u preduzećima kojima upravljaju Vlada Republike Srbije i Skupština grada Beograda, došao isključivo na predlog svog kuma, predsednika Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, iako za to nije imao drugih kvalifikacija. Savatijević je time dobio priliku da u ime Vlade Srbije učestvuje u upravljanju nad radom najvećeg elektroprivrednog sistema u zemlji i najvećeg gradskog saobraćajnog preduzeća, iako su mediji u nekoliko navrata izveštavali o njegovim poslovima sa “Kolubarom”, koja posluje u sastavu EPS-a.
Trgovina ugljem kvalifikacija za UO EPS-a?
Savatijevićeva firma PAM – EK postala je poznata javnosti kada je 2008. godine, Agencija za budžetsku reviziju grada Beograda nakon „češljanja“ otkrila da je Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ nezakonito za isporučioca uglja izabralo PAM – EK. Kako su tada pisali mediji, 'Beogradske Elektrane' su za posao isporuke uglja izabrale ovo preduzeće putem javne nabavke u otvorenom postupku, a posao su dogovorile za period od 17. maja 2006. do 20. maja 2007. godine. Ugovorena cena bila je 94.395.000 dinara. Međutim, po isteku tog roka nije ponovo sproveden postupak javne nabavke, kako treba po zakonu, već su sa preduzećem PAM-EK zaključena dva aneksa ugovora o kupovini još uglja za prvi deo naredne grejne sezone. Posao dodatne kupovine uglja vredeo je ukupno 85.270.150 dinara. Zbog ovog i sličnih poslova koje su „Beogradske elektrane“ sklapale mimo Zakona o javnim nabavkama protiv odgovornih rukovodilaca „Beogradskih elektrana“ podnete su krivične prijave.
Pojedini mediji postavljali su pitanja o Savatijevićevom imenovanju u UO EPS-a odmah nakon što je u decembru 2008.godine izabran na tu funkciju, ali jedini zvanični odgovor kabineta predsednika UO EPS-a, Ace Markovića, bio je da poslovodstvo i predsednik UO ne imenuju članove ovog tela. „Njih imenuje Vlada Srbije i time se utvrđuje njihov legitimitet“, saopšteno je tada iz kabineta predsednika UO EPS-a.
Iz EPS-a smo dobili odluku Vlade Srbije kojom je između ostalog i Savatijević imenovan u UO tog javnog preduzeća. Niko iz sadašnjeg rukovodstva ni sada nije želeo da komentariše tu odluku Vlade Srbije. Momčilo Cebalović, direktor Sektora za odnose sa javnošću EPS-a, tokom intervjua nije hteo da razgovara o tome da li je Savatijević kao član UO EPS-a privilegovan kada njegova firma kupuje ugalj u rudarskim basenima Kolubara i Kostolac, koji su takođe privredna društva u sastavu EPS-a.
Kopovi RB Kolubare u okolini Lazarevca (foto: http://www.rbkolubara.rs/)

Prema onome što se može saznati preko portala Uprave za javne nabavke, nakon Savatijevićevog imenovanja u UO EPS-a u decembru 2008. godine, Javno preduzeće Rudarski basen Kolubara iz Lazarevca nije sklapalo poslove sa preduzećem Pam-Ek. Poslednji ugovor prema toj evidenciji zaključen je 13. oktobra 2008.godine za usluge prevoza lomljenog kamena i kamenog agregata, na ukupan iznos od 11,46 miliona dinara. To preduzeće je za istu uslugu sa Kolubarom tokom 2008. godine imalo zaključena još dva ugovora ukupne vrednosti 58,67 miliona dinara.
Kene i u Upravnom odboru GSP-a
Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd jedino nam je bez odlaganja dostavilo kompletan spisak biografija svojih članova upravnog odbora. Vladimir Pavićević, zamenik generalnog direktora GSP-a, lično nam je dao spisak članova upravnog odbora, gde se vidi da je od 11 članova Upravnog odbora GSP-a osmoro postavila Skupština grada, na predlog vladajuće koalicije, dok su četvoro radnici samog preduzeća. Pavićević je rekao da je predsednik Upravnog odbora Bojan Bovan  po zanimanju diplomirani pravnik, a u spisku koji nam je dostavljen stoji da je Bovan “u radnom odnosu” u Skupštini grada. Bovan je, prema rečima zamenika generalnog direktora GSP-a, “od neizmerne pomoći menadžmentu preduzeća”.
“On zaista revnosno obavlja svoju funkciju, pomaže nam u rešavanju tekućih problema i predstavlja vezu između preduzeća i grada što umnogome olakšava naše poslove”, objasnio je Pavićević ulogu predsednika upravnog odbora GSP-a.
Ipak, zamenik generalnog direktora GSP-a nije mogao da objasni koja je uloga Radosava Savatijevića – Keneta, biznismena i vlasnika TV Spektrum iz Lazarevca u njihovom upravnom odboru. Savatijevića je za članstvo i u ovom upravnom odboru predložila koalicija SPS-PUPS-JS. Na pitanje kakve veze ima vlasnik privatne televizije i firme koja se bavi trgovinom ugljem sa upravljanjem u jednom prilično složenom sistemu kao što je GSP, Pavićević nije znao da odgovori. On je rekao da UO suštinski nema neku realnu moć, već da je donošenje ključnih odluka u rukama nadležnih u Skupštini grada.
Koliko Radiša ima Srbija?
Imenovanje još jednog visokog funkcionera Jedinstvene Srbije, estradnog umetnika iz Kragujevca, Radiše Uroševića u upravni odbor JP “PTT Srbija” izazvalo je nedavno burne reakcije javnosti. Urošević je pod pritiskom javnog mnjenja nakon samo deset dana podneo ostavku, ali šturo saopštenje kadrovske komisije Vlade Srbije i (ne) reagovanje nadležnih iz Vlade koji su njegovo postavljenje odobrili bilo je dodatni razlog za sumnju da ima još mnogo Radiša u upravnim odborima javnih preduzeća. Ove sumnje dodatno potkrepljuje i to što kadrovska komisija Vlade i Generalni sekretarijat Vlade Srbije mesecima odbijaju da Centru za istraživačko novinarstvo...

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.