U BiH postoje terorističke ćelije...

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 23.Nov.2008, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH postoje terorističke ćelije...

Бомбашки напад у Витезу доказ да у БиХ постоје терористичке ћелије

Datum: 19.10.2008
Autor: Горан Маунага

БAЊA ЛУКA, СAРAЈЕВО - У нападу у тржном центру "Фис" у Витезу препознају се разрађене стратегије стварања јаких ћелија терористичких организација, изјавио је члан Заједничке безбједносно-обавјештајне комисије за контролу над радом ОБA-е Славко Јовичић.

Он је за "Глас Српске" истакао да је од Комисије и од представника међународне заједнице тражио да се доставе имена људи чија је прошлост опасна по безбједност БиХ.

- Није изненађење што се организована мафија из Хрватске и са Косова повезала са круговима у БиХ и што раде на дестабилизацији земље. Витез се не може сматрати изолованим случајем и све безбједносне службе у БиХ морају у коријену сасјећи терористичке нападе - истакао је Јовичић.

Каже да са чуди да међународна заједница није учинила све потребно да стави под контролу свјетске терористе који повремено користе БиХ за транзит и дјеловање.


NAPOMENA: Moje tvrdnje iznesene i objavljene još 19. oktobra u izjavi za dnevne novine "Glas Srpske", da u BiH postoje terorističke ćelije - potvrdio je danas /22.11/ i direktor Federalne policije Zlatko Miletić...

Direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić izjavio je da u BiH postoji grupa terorista koja ima za cilj da izvrši terorističko djelo sa političkom pozadinom, ali da to nisu vehabije, već selefije.

"Vehabije su postale sinonim za tu vrstu terorizma, ali ovdje je riječ o selefijama. Imamo četiri grupe tih osoba, od kojih su nama dvije jako interesantne s obzirom na način njihovog razmišljanja i viđenja, kakve oni ideje imaju da riješe probleme u BiH i svijetu, te da u tom smislu planiraju neke agresivne ili militarističke mjere", naglasio je Miletić.

On je rekao da se trenutno radi na istraživanju i dokumentovanju ove grupe i ocijenio da je zabrinjavajuće kada neka osoba nabavi samoubilački pojas, jer se odmah postavlja pitanje kakvu on namjeru ima i koga hoće da ubije.

Prema njegovom mišljenju, BiH će morati kad tad da se pozabavi pitanjem terorizma na jedan potpuno kvalitetan i nov način i to ne u smislu da se daje prostor islamofobistima da predstavljaju BiH onakvom kakva ona nije.

"Jasno je da imamo osoba koje ne misle dobro BiH, ni muslimanima, ni Bošnjacima, a ni drugim narodima", ocijenio je Miletić u intervjuu za sarajevsku štampu.

Za brojne akcije hapšenja provedene u posljednjim mjesecima, poput rasvjetljavanja slučaja eksplozije u trgovačkom centru "FIS" Vitez, preko osobe osumnjičene za umiješanost u atentat na suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića, potrage za jednim od osumnjičenih Željkom Milovanovićem, do slučaja "Gaši i ostali", Miletić kaže da ne bi bile brze i uspješne da nije bilo uspješne saradnje svih policijskih agencija u BiH.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, Miletić je rekao da je statistički gledano stanje mnogo povoljnije u odnosu na isti period prošle godine, a prijavljeni broj krivičnih djela manji je za osam posto.