Prvi put otpjevana himna BiH

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 21.Feb.2009, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put otpjevana himna BiH





Datum: 20.02.2009

Autor: Mirza Čubro

SARAJEVO - Posebna komisija predlaže da tekst himne BiH bude kombinacija autorskih radova Dušana Šestića i Benjamina Isovića.
Prvi put otpjevana himna BiH

Saopštio je ovo juče predsjedavajući komisije za izbor teksta himne BiH Hilmo Neimarlija ujedno i predstavljajući javnosti izabrani tekst.

Predloženi tekst himne jučer je prvi put javno otpjevala etnomuzikolog Dragica Panić-Kašanski.

"Dva teksta prispjela na konkurs sjedinjeni su u jedan koji je jednoglasno usvojen u komisiji. Uvjerni smo da će ovaj prijedlog prihvatiti Vijeće ministara BiH i parlament BiH, te da će naša svečana državna pjesma nakon više od desetljeća uz muziku dobiti i tekst", kazao je Neimarlija.

Dušan Šestić, koji je i autor muzike za himnu BiH, istakao je kako je izborom njegovog djela dobio najveću profesionalnu statisfakciju.

"Nadam se da će mlađi naraštaji ovaj tekst prihvatiti kao zajedničku himnu, a to će biti razlog da budem veoma srećan", rekao je Šestić koji će sa Benjaminom Isovićem podijeliti nagradu od 30.000 KM za najbolji autorski tekst himne.

Komisija za izbor teksta himne izabrala je dva prijedloga koji govore o prirodnim ljepotama zemlje. Mile Stojić, član komisije, naglasio je kako većina tekstova himni u svijetu govori o historiji ili prirodnim ljepotama.

"Istina je i da tekstovi himni nisu neka velika umjetnička djela. Mi smo odabrali prijedloge koji govore o našim prirodnim ljepotama. Mislim da je prijedlog teksta himne vrlo lijep i da će vrlo brzo biti prihvaćen od svih građana BiH", naglasio je Stojić.

Slavko Jovičić, takođe član komisije, rekao je da je od 339 pristiglih prijedloga bilo veoma teško izabrati politički korektan i estetiski dopadljiv prijedlog.

Jovičić je pojasnio kako su među prijedlozima bili i plagijati pjesama Alekse Šantića.

"Na početku ovog procesa bio sam pesimista. Bojao sam se da ćemo mi političari zakomplikovati stvari, ali odlučili smo da glavninu posla prepustimo stručnjacima koji su izabrali veoma dobar prijedlog. Uvjeren sam da će biti usvojen i da će ga građani prihvatiti kao svoj", dodao je Jovičić.

Prijedlog teksta himne BiH birala je komisija od 11 članova, koju je imenovao parlament BiH. U komisiji je šest poslanika i delegata Adem Huskić, Slavko Jovičić i Martin Raguž, Drago Ljubičić, Hilmo Neimarlija i Branko Zrno, te pet istaknutih kulturnih radnika Abdulah Sidran, Mile Stojić, Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Dragica Panić-Kašanski.
Hitna procedura

Komisija za izbor teksta himne usglašeni prijedlog dostavit će Vijeću ministara i parlamentu BiH na usvajanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Beriz Belkić potvrdio je da će tekst himne biti razmatran po hitnoj proceduri.

"Učinit ćemo sve da u najkraćem mogućem roku usvojimo tekst himne BiH, jer nema potrebe za odugovlačenjem tog posla", rekao je Belkić.

LINK - http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/37250/Prvi-put-otpjevana-himna-BiH.html