Misteriozni „ljubitelj“ Fokusa?!

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 07.Mar.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni „ljubitelj“ Fokusa?!





PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ


Mesecima, pa i godinama na istom prodajnom mestu svako jutro kupujem mnogo štampe, najmanje pet šest dnevnih novina. Naravno da u taj kontigent ne ulaze i sedmični listovi, jer njih kupujem danom izlaska i pojavljivanjem na kioscima. Sasvim je nebitno koje novine kupujem i koje čitam? Ipak ću istaći da redovno čitam - Press, Dnevni avaz, Nezavisne novine, Glas Srpske, hrvatski Dnevni list, te Jutarnji list, zatim Oslobodjenje, SAN, Blic, As, Kurir, Večernje novosti i naravno Fokus...Pratim i mnoga novinska internet izdanja..

Sigurno je da sam jedan od retkih političara koji ima i svoja dva bloga na internetu, te se mnogi od tih tekstova koji se dotiču politike i ekonomije nadju i na nekom od njih...Takodje, saradnik sam i nekih internet novina u kojima objavljujem svoje autorske priloge i komentare.

Ovde ne želim da protežiram nijedne novine, niti da ih reklamiram. Mnogi bi mogli pomisliti da ja ništa drugo ne radim, osim što čitam novine? No, medjtim, to nije tačno! Radim mnogo, ali da i to kažem - malo spavam.

Ipak, ovde želim nešto drugo da naglasim. U poslednjih desetak dana na Palama se dešava čudna, rekao bih misteriozna i još neobjašnjiva stvar?!

Naime, sa budjenjem jutra i sa distribucijom štampe, zasada još uvek misteriozni mladić u poslednjih destak dana, kao po pravilu, stiže prvi na prodajna mesta novina i odmah pokupuje sav pristigli tiraž Fokusa!? Pitao sam ljubaznu devojku koja prodaje štampu na, meni najbližoj lokaciji, u distributivnom trgovačkom centru u centru Pala – zašto ne mogu da kupim Fokus? U prvi mah sam pomislio da distributivni operater štampe ne dostavlja te novine? Zatim sam mislio da se radi o malom tiražu koji stiže na Pale?

No, radi se o sasvim drugim razlozima? Kojim? Još ne znam!

Ali, kao što sam već rekao, nepoznati mladić svakog jutra pokupuje sav tiraž Fokusa!? Pitao sam devojku koja mi prodaje novine da onako diskretno upita neznanca zašto kupuje samo Fokus i o čemu se zapravo radi? Naravno da nije dobila odgovor, izuzev što svako jutro misteriozni kupac i „ljubitelj“ Fokusa sve uredno plati i odlazi, što bi narod rekao, svojim putem!?

Molio sam prodavačicu da mi ostavlja Fokus, ali dežurni kupac čeka prvi u redu i dok se štampa još raspakuje, on ne ostavlja nikakvu mogućnost da se njegova kupovina „umanji“ ni za taj jedan jedini primerak!?

Naravno, da nije razlog da neznanac kupuje samo i isključivo Fokus i da nema potrebe da čita (???) sav tiraž jednih te istih novina, ako uopšte i čita Fokus? Medjutim, očito je da su razlozi sasvim drukčije prirode? Koje? Zaista ne znam! No, evo, ako čita Fokus, onda je tom mladiću poznato da sam besplatni kolumnista Fokusa, i to skoro od njegovog prvog pojavljivanja na medijskom prostoru BiH i zamoliću ga da bar meni ostavi jedan primerak, ako već druge čitaoce - kupovinom celog paljanskog kontigenta uskraćuje za to zadovoljstvo.

Dakle, nadam se da će moja zamolnica imati efekta i da ću narednih dana moći kupiti Fokus bar na nekom od desetina prodajnih mesta štampe...

Ponavljam, stvarno mi nije jasno zbog čega se to dešava? Ko stoji iza masovne i „jednodimenzionalne“ kupovine Fokusa, oličene u samo jednom kupcu, mladiću koji sve to redovno plaća?! Kome je u interesu takav „komercijalni“ atak na samo jedne novine? Nisam ubedjen da je u pitanju ekonomska kampanja, a još manje logika – „kupujmo domaće“!

Neću da bilo šta pretpostavljam, niti da hipotetički nagadjam o čemu se radi, mada bi prva „sumnja“ mogla biti da Fokus objavljuje neke tekstove i da obradjuje teme, koje ne odgovaraju nekome i zato taj neko želi da kupovinom celog tiraža sakrije te informacije od onih drugih čitalaca, koji redovno kupuju te novine?! Ne verujem da savesni kupac Fokusa, kupovinom svakog primerka koji dodje na Pale, želi da poveća tiraž Fokusa, jer bi to bilo besmisleno.

Šta god da je u pitanju i dalje će ostati misterija o nepoznatom kupcu, kao i razlozima takvog „interesovanja“ za Fokus!

Iako Fokus ima odlično internet izdanje koje mi je dostupno, ipak sam godinama naučio da uz jutarnju kafu barem prelistam skoro sve dnevne novine do kojih mogu da dodjem, jer je to postao uobičajeni ritual bez kojeg jednostavno ne mogu! Navika je baš čudna stvar!